Софиянец сложи изолация на апартамента си, а сега го принуждават да я махне, ето защо

1681970399-2113017100

Да премахнеш изолацията на апартамента си, малко след като си я сложил. Това е принуден да направи собственик на апартамент в центъра на София, след като районната община „Триадица“ му наложи глоба, предава bTV.

Притежателят на имота самостоятелно е направил изолацията, без да получи разрешение от съседите и районната община.

Кметът на „Триадица“ Димитър Божилов обясни, че саниране на парче крие рискове.

„По принцип си има законови изисквания за това нещо. Нашите експерти констатираха на място извършването на това саниране, което на всичкото отгоре е направено без дюбели, без козирка над самата изолация, което създава предпоставки да влиза вода между санираната част и стената. Въпрос на време е да падне. Издали сме предписания в 30-дневен срок собственикът да премахне доброволно незаконно извършеното саниране“, каза Божилов.

Съсед на извършилия незаконно изолацията разказа, че вече има последствия за горния апартамент. Жената се оплака от влага, която влиза в нейния имот заради неправилно направеното саниране.

Представител на домоуправителя пък обясни, че собственикът на санирания апартамент не е искал разрешение, а дори и да е поискал, нямало е да му се даде.

Сградата няма нужда от саниране, тя е стара, но и няма пукнатини по нея и има вътрешна изолация, каза Силвия Лазарова, представителна домоуправителя.

Ако собственикът сам не премахне изолацията, принудително общинската власт ще го направи. После средствата по разноските ще се търсят по съдебен път.