Служебното правителство обяви важна новина! Ето какво се променя от 24 април

1681900707-clipboard02

От 24 април България спира вноса на храни от Украйна. Решението ще бъде в сила до 30 юни 2023 г. Така страната ни ще остане коректна с партньори като Румъния и с българските преработвали.Това обяви служебният министър на земеделието Явор Гечев.

„България последва примера на други държави – Полша, Унгария, Словакия, с опасенията, че нашият пазар е наистина достатъчно пренаситен. Имаме продукция за няколко милиарда, за която ако не вземем допълнителни мерки, трудно ще реализираме и ще търпи много сериозни загуби. Коридори, които вече са спрени, отново ще бъдат пренасрочени към Румъния и после към България.

Българското правителство реагира спрямо информацията и опасенията, които има. Включително съседни държави имат опасения относно санитарните мерки за качеството на продуктите“, посочи Гечев.„Когато една държава има проблем, целият ЕС има проблем, ние ще запазим транзита на стоки през България за трети държави“, допълни още той.

От 30 май 2022 година е в сила регламент на Европейския парламент и на Съвета за временни мерки за либерализиране на търговията с Украйна, който се прилага във всички държави членки на ЕС.