Проста математика! Ето какви сметки си прави Радев за още избори до края на годината

румен радев

Два нови избора очакват държавата до края на годината. Опърничавостта на политическите сили на призовите места да се съюзят помежду си въпреки апелите и дори откритите писма от интелектуалци, не оставяли на президента Румен Радев никакъв избор, освен да обмисля как да прати държавата отново пред урните, пише столичен седмичник.

В сряда насред Страстната седмица президентът реши да събере новите депутати от 10 часа сутринта, въпреки че бе ясно намекнал, че ще свика парламента след Великден. Припряността на държавния глава била единствено с цел да се форсират сроковете за въртене на мандатите и насрочването на нов вот, като вариантите били или вот през лятото за нов парламент или вот 2 в 1 през есента за местните избори. От „Продължаваме промяната“ дори имали подшушната дата за новите избори на 23 юли, което обаче е твърде късно според запознати.

По Конституция президентът има два месеца най- късно след формирането на нов парламент да го разпусне поради липсата на кабинет и да насрочи нови избори. Според партийни централи, Радев щял да тупа топката до 24 май с мандатите и тягостното съществуване на новото 49-о Народно събрание и след това около 16 юли да има и нов вот. „Това е разумна тактика, тъй като избори през лятото не означават непременно лош вот или „ходене за гъби“. Означават секции в Гърция, секции по Морето, това улеснява изборите”, споделят анализатори.

Друга цел на държавния глава обаче чертае най- лошия сценарий за държавата — постоянното му оставяне като „премиер и президент” посредством служебни кабинети — роля, която Радев харесвал – прекалено много, за да я даде на друг главен герой в държавата. Противно на очакванията за стабилност, президентът имал сериозен интерес негови служебни кабинети да продължават да управляват, особено на фона на идващите от Брюксел милиарди от еврофондове за земеделие и производство.

„Брюксел не прави разлика между служебен кабинет и редовен, ако дава пари. Реално повече средства ще получи стабилно правителство, а не назначено от президент, но няма как страната да бъде лишена от милиарди евро, защото начело е кабинет на държавния глава“, признаха пред „Уикенд” от екипа на една от политическите сили у нас. Затова и постоянното „ходене на избори“ било в интерес на държавния глава, както и обаче на „Промяната”, подшушнаха още от екипа на една от партиите – съпернички на ПП.

Хората на Кирил Петков и Асен Василев все още имат солиден финансов гръб, за да си позволят скъпи кампании, билбордове и агитации, докато останалите формации са вече почти на червено. ГЕРБ, които вече се борят пети път от няколко години на избори и стоят твърде малко в парламента, за да получат нужната субсидия, са с ограничени средства, а мълвата носи, че са „потрошили” доста пари ударно за вота на 2 април. Сумите, които са скътали в банки от субсидията с лихва, вече се топят, а Бойко Борисов ясно обяви, че партията му е уморена от избори и ако се наложат следващи, то той няма да агитира по места.

Същото се отнася и за останалите формации, които се явиха на избори. Така единствени със свежа парична кръв остават „Продължаваме промяната”, които също като Радев имат интерес вотовете да продължават. Слух дори стопли отношенията между формацията на Кирил Петков и Асен Василев и президента, в името на „изчегъртването“ на ГЕРБ от властта под каквато и да е форма, но пък други твърдят, че Радев и „Промяната остават хладни един към друг и подобни спекулации са напълно неоснователни.

Причината и двете страни обаче да имат интерес от нови избори е ясна пълното изтощение на ГЕРБ до – финансов предел за ПП, и закрепостяването на Радев начело на изпълнителната власт като кукловод на служебни правителства. Президентът вече чертаел нови схеми как да организира избори и наесен, като дори смяната на времето през октомври била причина да се оглеждат дати за местните избори в първата седмица на ноември за първи тур, когато Радев имал намерение да фиксира и евентуални трети парламентарни избори за годината.

Технически по закон процедурата да събере нов парламент и да го разпусне не позволявала вот 2 в 1 по-рано, а президентът бил съвсем наясно, че ако сега няма сформиран кабинет, то нито ще има такъв лятото, нито пък и през есента. Затова и датата 23 юли за нов вот през лятото пречела да се осъществи идеята за избори 2 в 1 наесен, смятат запознати.

Парламентарни избори заедно с местни е и радост, и бич за „Продължаваме промяната“, издадоха още партийци. По места активистите на Кирил Петков и Асен Василев вече са започнали да се карат заради бъдещи номинации наесен за местните избори, а кадровата скамейка на партията била под всякаква критика. Структури формацията реално няма из страната, а симпатизантите на тези избори на 2 април по градове бяха принудени да гледат кандидати от други избирателни райони заради липса на организация и партийно строителство. Затова Петков и Василев едновременно били ужасени от явяване на кметски избори, но и въодушевени от варианта 2 в 1, тъй като с такъв вот нямало да лъсне пълната неготовност на партията да излъчи кандидати за местната власт, а всичко щяло да се претопи през призмата на нови парламентарни избори.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории