Великденско чудо! Семейство откри хилядолетна гробница, докато копае нивата си

168147208018422

Семейство откри древна гробница от 11 век в нивата си. Здравко и Снежана Годумови започнали да копаят изкоп за водоем в ливадата си. Малко след като багера направил първите копки работата спряла.

„Както копахме, седнал съм там и викам на жената – виж тази дупка. Тя стои като парализирана. Това толкова години го работим тук и нищо не знаем“, обясни Здравко Годумов, собственик на нивата пред бТВ.

„Тази нива е на баща ми. Почнахме работа и се натъкнахме на нещо, което никой не е очаквал“, добави Снежана.Дошлите археолози от историческия музей в Смолян откриват три гроба на възрастни и един на дете. Предполага се че са от 10-11 век. При разкопките са намерени два пръстена, а хората от Неделино се надяват да се открият още находки.

От Община Неделино могат да осигурят финансови средства и доброволци за разкопки.Имаме потенциал да развиване на туризъм и това е един шанс този район да бъде атрактивен за посетители, коментира кметът на Неделина Боян Кехайов.

Мястото е временно консервирано и се очаква министърът на културата да издаде заповед за провеждане на спасително археологическо проучване.