Ексклузивно! Търсят се 300 наблюдатели за изборите в най-рисковите секции

thumb_768x0_ЦИК

Обединението за честни избори търси около 300 наблюдатели за най-рисковите секции за изборите на 2 април. Това заяви пред БНР Марио Русинов от Антикорупционен фонд България.

„Има предпоставки да се мисли, че сега може би активността в рисковите секции ще е висока. Затова от една страна трябва да гласуваме активно като граждани. От друга – в момента организираме за тези рискови секции тотално наблюдение. Набелязали сме си цел – в 150 от най-рисковите секции да изпратим по 2 наблюдатели, които в рамките на целия изборен ден, включително до преброяването, ще седят на място, ще са нашите очи и ще имат възможност да превентират част от проблемите, които съпътстват изборния процес в тези секции“, обясни той.По думите му има опити на членове на СИК да попречат на някой да присъства в секцията:

„В мига, в който ЦИК издаде акредитация за някой наблюдател, той има законовото право да присъства във всяка секция, по негов избор. Това ще залегне и в нашето обучение“.Желаещите да бъдат наблюдатели могат да го заявят до 27 март. След това ще бъде направено и обучение за това какво може да срещнат наблюдателите в изборния процес и как да реагират при проблем.

От АФБ започнахме да правим статистически анализи на изборните резултати, търсейки статистически аномалии, припомни Русинов. Наблюдавано е за секции, където често 90% от избирателите си сменят нагласите и прехвърлят гласа си за конкурентна партия. Подобно прехвърляне на гласове между партии се е случвало в 1700 секции поне 2 пъти – се вижда от за ибзорните резултати от 2013 г. до сега.

Друго, за което гледаме, е избирателната активност, добави Марио Русинов и уточни, че в тези секции се наблюдава или рязък скок, или рязък спад. Третото, за което се следи, е – в една секция дадена партия да се е справила много добре за сметка на останалите секции в общината.Жоро Пенчев от Общество.бг. подчерта и друг фактор, който ще е от съществено значение при местните избори – пререгистрирането на друг адрес.

Спадът в избирателната активност би трябвало да се отдаде на фактори като недоверие в процеса, умора и т.н., посочи той и подчерта, че колкото по-малко хора гласуват, толкова по-голямо става значението на манипулациите. Затова апелът на ОЧИ е да повишим избирателната активност.Според него честите промени в Изборния кодекс създават допълнителен хаос. Жоро Пенчев смята, че кодексът беше променен много набързо, без достатъчно професионален дебат и без оценка на риска.

Според него по време на изборите със сигурност ще възникат въпросителни ситуации, които не са покрити от методическите указания.

Освен манипулациите, не по-малко значим фактор е и човешката грешка, подчерта още Пенчев. По думите му наблюдението може да помогне и в тази посока.

„Имаме някакви проблеми с процеса, но генерално все пак произвеждаме честни избори. Имаме проблеми на дребно, най-често на най-бедните места. Искаме да премахнем тях. Генерално не можем да имаме недоверие към изборния процес. Начинът да предотвратим такива влияния е чрез активно гласуване“, обобщиха представителите на Обединението за честни избори.