Само в 7DniSofia.bg

Стана страшно! Политици се хванаха за гушите заради евро, инфлация и манипулирани цифри

1678690271-debat

Влизането в еврозоната трябва да е безспорен приоритет за следващото Народно събрание и следващото правителство. За съжаление ние не отговаряме на условията. Това заяви на предизборен дебат в Нова телевизия Делян Добрев от ГЕРБ-СДС.

„Последният момент, в който сме отговаряли на критериите за влизане в еврозоната, е било юли месец 2021 г.“, каза той и посочи, че това се е променило, когато Асен Василев е започнал да прави актуализации на бюджета.

„Инфлацията в България е чисто българска направия. Няма нищо общо с войната“, заяви той.

Георги Ганев от „Продължаваме промяната-Демократична България“ коментира темата за въвеждането на еврото: „От гледна точка на ПП-ДБ влизането в еврозоната е основен приоритет за България, осъзнавайки много ясно, че и еврозоната не е съвършена, има своите слабости и от гледна точка на България има своите рискове. Но стоенето извън еврозоната съдържа много повече опасности и рискове и отваря много по-малко възможности“.

Той оспори твърдението на Добрев, че инфлацията у нас започва с актуализациите на Асен Василев: „Няма такова нещо. Актуализацията е септември месец, инфлацията започва юли“.

Цончо Ганев от „Възраждане“ заяви от своя страна: „Според 450 хил. човека, които вече са се разписали под подписката за свикване на референдум, влизането в еврозоната е едно икономическо безумие. Европейската валута разделя държавите на три зони, ние сме заедно с прибалтийските държави. Там инфлацията е колосална, при нас ще стане същото“.„БСП подкрепя еврозоната. Но считаме, че влизането в еврозоната е средносрочна и дългосрочна цел, не краткосрочна“, посочи Румен Гечев от БСП.

Никола Илиев от „Български възход“ заяви: „Референдум, който може да се провежда, е базиран на погрешна информация. Ние трябва да имаме нужните застраховки и нужния гръб на европейските финансови институции.

Спор избухна около данните за това каква инфлация има в държавите, въвели еврото. „Когато им отърва – Евростат са прави, когато не им отърва – Евростат са криви“, репликира Илиев опонента си от „Възраждане“.

„Хайде да не се захващаме цифри, които са манипулирани. Не всеки ден купуваш пиано, но пианото е в кошницата“, каза той.

Румен Гечев пък изтъкна, че в Дания и Швеция, които не са въвели еврото, инфлацията не е по-голяма от страните, които са в еврозоната.

Добрев и Георги Ганев бяха на едно мнение, че влизането в еврозоната ще намали лихвите по кредитите. Цончо Ганев не се съгласи.

„100 млрд. гаранция трябва да дадем“, заяви представителя на „Възраждане“ по темата за това какъв дълг ще поеме България с влизането в еврозоната.

„Откъде накъде най-слабо развитата страна в ЕС, ако влезем в еврозоната, ще плащаме наравно с другите дългове?“, попита Румен Гечев.

„Забогатява се с работа. С влизане в еврозоната не се забогатява. Няма да плащаме дълговете на Гърция, тя в момента е на излишъци, обслужва си дълговете“, посочи Георги Ганев.

„Не е вярно“, контрира Цончо Ганев.

„Това, което казва Дянков, е вярно. Печалбите на фирмите ще се вдигнат значително, ако търгува с Европа, защото няма да плаща за превалутиране. Като се вдигнат печалбите, се увеличава стойността на фирмите“, обясни Делян Добрев.

Ожесточен спор избухна относно това дали инфлацията в балтийските държави е 7,7% или 30%, както твърди представителят на БСП. „Ама ето ги данните – вижте ги. Евростат ли пише, какво пише?“, разгневи се Делян Добрев, показвайки лист с данните.

Относно инфлацията у нас Георги Ганев контрира Добрев: „Случва се, неприятно е, но не е в пъти“. „Ние ви ги подредихме , Авгиевите ви обори ви ги подредихме, с пенсиите“, обърна се той към представителя на ГЕРБ. „Въпросът не е с колко са вдигнати пенсиите, а какво могат да купят. С новите пенсии може да се купи по-малко“, репликира Добрев.

На финала Румен Гечев показа чувство за хумор. Когато водещите благодариха на участниците за дебата, той каза: „Благодарим и ние и всички вече разбраха кой сега е номер 1“, правейки препратка към номера нас БСП в бюлетината за изборите.