Само в 7DniSofia.bg

Професор от ГЕРБ: Ако имаме 4-годишен мандат, средната работна заплата ще стане 3000 лева

Проф. Костадин Ангелов

Кандидатите за народни представители проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС и Кристина Петкова от „Продължаваме Промяната – Демократична България“ коментираха доходите, цените и инфлацията в предизборен дебат по Нова телевизия.

„Когато говорим за нивата на бедност трябва да кажем, че исторически винаги сме били най-бедни в Европа. Това е тенденция, която можем спокойно да обърнем. От 2 години насам приходите в хазната са се увеличили с над 15 млрд. лв. В момента имаме рекордно ниска безработица, дори недостиг на работна сила. С последната актуализация на пенсиите ние повдигнахме стандарта на живот на пенсионерите“, заяви Кристина Петкова.„От 2 години България е спряла развитието си. Тя се намира в някакъв омагьосан кръг, който ни доведе „Промяната“. Разделението в обществото е факт, липсват ценности, цените са изключително високи. Разговорът в България, който се водеше преди, за равенство, свободи и постигане на национални цели, се върна с 30 години назад – вече говорим за хляб, кашкавал и сирене, за бедност и инфлация. Това трябва да спре“, отговори проф. Костадин Ангелов.

Обезценяването на парите и битката с инфлацията„Когато говорим за пенсии е абсолютно нормално те да бъдат повишавани. Но трябва да дадем ясен отговор откъде идват средствата и кой плаща сметката. Аз съм изключително притеснен от доклада, който ще изкара Министерството на финансите. Всичко се насочва натам, че в Европа има война. Нека да кажем истината за войната. Процентът на инфлация в България, този в еврозоната и този в ЕС в началото на войната – февруари миналата година: в България тогава инфлацията е била 9.6%, в еврозоната е била 5.2%, в ЕС – 5.6%. Което означава, че причината за инфлацията в България тогава е липсата на кадърно управление“, посочи проф. Ангелов.

„И преди войната нивата на инфлацията, развитието на пазарна икономика и ръстът на доходите ни са в пряка зависимост от функциониращите институции и регулатори. Ние сме поредна година с неработеща Комисия за защита на конкуренцията. Комисия, която е изключително компрометирана в настоящата си същина и с изтекъл мандат. Не сменихме състава, защото нямаше мнозинство в парламента“, отговори Петкова. „Не можем да виним за всичко 7-месечно управление при завещани 12 години хаос“, допълни тя.

Какви мерки предлагат партиите срещу инфлацията?

„На първо място трябва да има редовен кабинет и изпреварващ ръст на доходите. Досегашната практика минималната работна заплата да се записва от МС, е недопустима и дълбоко икономически погрешна. Европейската директива, която дефинира равнищата на МРЗ, предвижда съвсем различен механизъм за нейното формиране. МРЗ ще бъде 50% от средната работна заплата при 3% дефицит“, каза Петкова.

А от ГЕРБ-СДС посочиха и точни числа. „Ако имаме 4 – годишен мандат средната брутна работна заплата в публичния сектор ще бъде 3000 лв., което означава МРЗ от 1500 лв., 1200 лв. ще бъде средната пенсия. 240 млрд. лв. ще бъде БВП“, отбеляза проф. Костадин Ангелов.Петкова нарече ГЕРБ-СДС “продавачи на мечти”.

„Ние сбъдваме мечти, не ги продаваме“, отговори й Ангелов.

Ще влезе ли България в дългова спирала?

От ГЕРБ-СДС прогнозират дълг от 15 млрд. лева. „Ще видим нужда от теглене на дълг от 15 млрд. лв. – така го смятат нашите финансисти. Това означава, че правителството на „Промяната“ е задължило следващите поколения да плащат ежегоден дълг от 15 млрд. А това означава 500 млн. лихви“, каза Костадинов.

От ПП-ДБ заподозряха спекулация. „Това е спекулативна сметка, тъй като ако пренесем числата не като абсолютни стойности, а като относителен дял спрямо нивата на инфлацията преди и сега – всъщност се получава един и същи процент на дълга“, посочи Петкова и допълни, че според последните данни на НСИ в техния коригиращ доклад – БВП е нараснал с 3,4% .