Само в 7DniSofia.bg

ЕБВР подкрепи „Евроинс“ в Румъния, поръча независим доклад на международен консултант

евроинс

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), която е миноритарен собственик в „Евроинс Иншурънс Груп“, е наела международна консултантска агенция спешно, до края на март, да изготви независим доклад на платежоспособността на „Евроинс“ в Румъния. Новината идва на фона твърдения на анонимни източници в румънската преса, че българският застраховател не отговаря на изискванията по закон.

ЕБВР е акционер с 10% участие в застрахователното дружество на „Еврохолд“. Базираната в Лондон Европейска банка за възстановяване и развитие е международна финансова институция, предназначена да насърчава прехода към открита пазарно-ориентирана икономика и да подкрепя частното и предприемаческото развитие в Централна и Източна Европа, Централна Азия, Южното и Източното Средиземноморие. Оперира в 27 държави, включително България и Румъния. ЕБВР е важен стратегически партньор на ЕС с акционерен капитал в различни компании на стойност над 30 млрд. евро.

Самите „Еврохолд“, собственикът на „Евроинс“, публикуваха преди дни финансовия си отчет за 2022 г., в който са отчетени над 6.3 млрд. лв. приходи и 286 млн. лв. оперативна печалба. ЕБВР информират още румънските институции, че подкрепят мениджмънта на „Евроинс“ в решението да намали планирано пазарния си дял в автомобилното застраховане в страната под 25%.

„ЕБВР беше уверена от страна на мениджмънта на групата „Евроинс“, че подкрепят работата на международния одитор. Целта ни е да извършим пълна оценка в рамките на март 2023 г. и ще се радваме да споделим резултатите с вас, когато са финализирани проверките“, се казва още в писмото на Шарлот Руе, управляващ директор за Централна и Югоизточна Европа на ЕВБР, цитирано от Profit.ro.

Пред сайта Libertatea.ro анонимен служител на регулатора коментирал, че нямало правно основание за действията на ЕБВР. Според медията, неназованият им източник твърди, че това е форма на натиск от страна авторитетната международна банкова институция срещу ASF.