Само в 7DniSofia.bg

Извънредно! Прокуратурата: Велико Желев е с обвинение за побой и опит за измама за 68000 лв.

1678195919-sistemen-bufer-10

Софийската градска прокуратура повдигна обвинение на бизнесмена Велико Желев.
Късно снощи собственикът на пътностроителната фирма „Хидрострой” беше задържан, след като МВР претърси офисите на фирмата му в София и във Варна.Според обвинението, с насилие, той е принудил бивш негов служител да подпише документи с невярно съдържание. Това е станало на 24 февруари в офиса на Желев. Лицето с инициали Б.А. щяло да бъде ощетено с 68 000 лева, се казва още в обвинението.

Нанесени били удари в областта на лицето и тялото. Деянието е придружено с причиняване на лека телесна повреда и е извършено от повече от две лица, заявяват още от държавното обвинение.

Желев е задържан за 72 часа. Ще се преценява дали да бъде поискан от съда постоянен арест. Разследването по случая продължава.

Велико Желев е бивш шеф на АПИ и председател на съвета на директорите на фирма „Хидрострой”, която спечели поръчката за строежа на тунел под шипка, на стойност 360 млн. лева. Консорциум от фирми, начело с „Хидрострой”, изпълни и проекта за Северната скоростна тангента в столицата. Преди дни регионалният министър Иван Шишков обяви, че около една трета от асфалта там липсва.

МВР издирва още двама негови служители за нанесена телесна повреда на подалия жалбата. А според вътрешния министър сега на ход е прокуратурата.

„Софийска районна прокуратура наблюдава разследване, образувано за телесна повреда от органите на МВР, като в момента е преквалифицирано и се води за изнудване. В снощните часове до полунощ са били извършени действия по разследване, претърсвания, обиски, иззети са веществени доказателства, документи, компютри”, заяви зам.-районният прокурор Борислав Георгиев. Запитан дали разследването може да прерасне в разследване за злоупотреби, свързани със строителството, Георгиев каза: „Всяко едно разследване има за цел да изясни фактическата обстановка и обективната истина, може да прерасне за всяко едно престъпление, стига да се съберат доказателства”.

„Има проверка по ЛОТ 5 на магистрала „Хемус”, обещах проверки по останалите ЛОТ-ове – 7,8,9. В рамките на тези проверки – една от тях констатира авансово плащане от малко над 48 милиона лева на дружеството, за което говорим и сега. Това прокуратурата си го спести. Не е лошо да търси връзка между двете производства”, заяви вътрешният министър Иван Демерджиев.

А адвокатът на Велико Желев – Менко Менков, е убеден, че акцията срещу строителния бос е целенасочена. Той се учуди защо е взета предвид жалбата на уволнен служител, а сигналът за евентуална кражба от негова страна е неглижиран.

„Уволнен е за тези злоупотреби, за които си е признал с обяснение, по трудовия договор, спазвайки процедурата. Защо толкова бързо се е дала вяра на този служител? Защо не са проверени твърденията му?”, попита Менко Менков.