Георги Стайков: Чакам пенсията на 10 март, иначе ще съдя България не за 2, а за 20 милиона!

„От НОИ ми се обадиха днес, че парите за пенсията ми са осигурени и ще бъдат преведени на 10 март. Не знам защо чак тогава, докато не ги видя, не вярвам. В България често се казва нещо, но не се изпълнява“.

Това каза пред „24 часа“ кинолегендата Георги Стайков, който миналия месец се закани пред наш репортер, че ако до 7 март не му бъде изплатена инвалидната пенсия за януари, февруари и март, ще съди България в Страсбург за 2 млн. лв. От 4 г. обичаният актьор се бори с множествена склероза и живее почти отшелнически в апартамента си до бургаския театър.Стайков, както и хиляди инвалиди останаха без пенсии, след като в края на януари т.г. бяха приети промени в закона, уреждащ техните права.

„След публикацията във вестник „24 часа“ ми се обадиха приятели от Швеция, където съм живял доста години. Питаха ме защо 2 млн. лв., като за такова нещо мога да осъдя държавата поне за 20 млн. лв.“, казва Стайков. Той се ядосва не толкова, че се бавят парите, а че хиляди хора със сериозни заболявания, които минават тромави процедури в ТЕЛК, са оставени без инвалидните си пенсии. А те и без друго не са големи.

„Тук изобщо не става дума за милиони, а за сума от 604 лв. – под минималната работна заплата. Но явно управниците ни не си дават сметка, че утре и на тях може да се случи това, което се случи на мен. До 55-годишна възраст имах страхотна кариера у нас и в чужбина, но дойде заболяването и приоритетите ми се пренаредиха“, казва обичаният актьор, изиграл една от главните роли в култовия филм „Вчера“.

Георги Стайков е благодарен на приятели и колеги, които му помагат, както и на бургаския кмет Димитър Николов, който съдействал за актьора да се грижат хора от Социалния патронаж.