Тежък удар по пушачите, цената на кутия цигари скоро ще стигне…

1497087701-shutterstock-140859748

Заради по-високия акциз, гласуван от парламента в края на миналата година, цигарите поскъпват с 20-30 ст. Това става ясно от публичния регистър на цените на тютюневите изделия, съобщава „Телеграф“.

В Агенция „Митници“ са подадени 130 заявления за регистриране на нови цени. Част от новите цени вече са публикувани в регистъра.

Така става ясно, че много от цигарите ще стигнат цена от 6 лева на кутия. Някои от по-скъпите марки скачат с 30 ст. и стават по 6,50 лева.

Облагане
За първи път течният никотин за електронните цигари ще се облага с акциз. Производителите и търговците ще облепят шишенцата с бандерол, а новите цени ще станат ясни съвсем скоро.

Новият по-висок акциз влезе в сила от 1 март. На пазара обаче все още се предлагат тютюневи изделия на старите по-ниски цени.

Календар
До поскъпването се стигна, след като парламентът прие 4-годишен акцизен календар за тютюневите изделия. Първата стъпка бе предвидена да влезе в сила именно от 1 март тази година. Променя се както пропорционалният акциз, който е процент от продажната цена, така и ставката, която е на брой цигари.

Следващото повишение на акциза е предвидено за 1 януари 2024 г. После ще има още два скока – от 1 януари 2025 г. и от 1 януари 2026 г.

Освен за цигарите повишение е предвидено и за нагреваемите тютюневи изделия.За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории