Нешка Робева с убийствена критика, обяви кой работи без пари в Левски

нешка робева

Легендата в родната художествена гимнастика Нешка Робева отправи убийствена критика в социалните мрежи към държавата, която забрави да поздрави двукратния олимпийски шампион по спортна стрелба Таню Киряков за 60-годишнината му.

Коментарът на Робева във „Фейсбук“:

„На 2 март един голям Българин, изключителен Спортист и Човек – Таню Киряков навърши 60 г. Говорим за Личност.

Никой не отбеляза годишнината му. Не се сетихме да инициираме комитет, да съберем подписи, за да обясним надълго и широко кой е Таню Киряков. Да внесем предложението-подписка в Президентството, от там да я препратят в Министерски съвет и ако те великите, преценят и гласуват /50% плюс един/, че да – заслужава, да я върнат на Президента, който да потвърди и връчи отличието… Да, може би това е правилно, но за Личности като Таню – надали. За тези, които не знаят – става дума за участника на 6 Олимпиади, два пъти Олимпийски и веднъж бронзов медалист от три Олимпиади, трикратен Европейски шампион и носител на Световен рекорд в стрелба с пистолет, който използваше всичките си контакти и възможности, не за да забогатее, а за да помага на клуба си, да набавя екипи оръжие и патрони, за бъдещите шампиони на България. Прави го и сега. Работи с децата на Левски без да взема стотинка, защото е Таню, защото е Човек.

Защото е един от онези, за които можем да кажем – Личност! Имам определена вина към него, защото преди години го убедих да влезе в парламента, смятайки, че спортът има право на свой представител. Повече не се кандидатира… Разбра, че не може нищо съществено да направи и се оттегли. И защото за разлика от пеперудките, които прехвърчат от цвят на цвят, търсейки реализация – той я имаше. И защото е Таню! Таню Киряков!

Защо не знаем всичко това? Защото си няма PR. И то щатен. Защото няма щатен фотограф или скъпо платен биограф, който да следи всяка негова стъпка, обожествявайки го, по всички възможни медии, защото…

Спомням си един скандал около връчването на орден „Стара планина“ на бизнесмен, за мен дълбоко непознат, но събрали хората подписи, работил човекът, описали го по начин, по който заслужава този орден и го получи. Свидетели сме на редица самоинициирали се орденоносци.

Скоро в интернет попаднах на личност, която, обаче добре познавам и с почуда видях, че е наградена с Орден „Стара планина“ – първа степен?! Запитах се защо?! И прочетох, предполагам обосновката на инициаторите. О, заради това, което прочетох – не „Стара планина“, Герой на България, дори на ЕС е малко. Стига да беше истина..
Но Таню Киряков няма нито едно държавно отличие?! Нито едно!
През 1988 г. след Сеул – защото е турчин.
Още тогава получи предложение да замине и се състезава за Турция. Сега щеше да бъде милионер и сигурен министър на спорта… Таню отказа. При всичките преживени унижения, реши и остана в родината си – България.

Сега защо?! Защото… Ще спра, иначе бих изрекла тежки, много тежки думи…
Търсих целия ден Таню да го поздравя, открих го вечерта – след тренировка. Децата от стрелковия му клуб бяха направили празник и той бе толкова щастлив…

Министърът на спорта – световната шампионка по стрелба – Весела Лечева, му изпрати поздравителен адрес- сетила се в късния следобед?!
Олимпийската шампионка и председател на БОК – Стефка Костадинова – забрави…
Президенство и правителство – да си прегледат сътрудниците.

А ние – да опишем заслугите на Таню Киряков, да съберем подписи и отправим предложение към всички, от които зависи, за най-голямата държавна награда.
И се извиним на Таню, въпреки че би трябвало да ни е срам.
Бъди жив и здрав, Таню, и учи децата и нас на българщина…“.