Само в 7DniSofia.bg

Браво! 39-годишен мъж ще ходи отново, след като получи кост от донор

2112977883

39-годишен мъж от Стара Загора ще ходи отново, след като получи костен материал от тъканна банка на трупен донор. След катастрофа с мотор на 1 октомври миналата година той получил фрактура на лявото бедро. Лекуван е оперативно в болница, а през февруари тази година било установено несрастване с данни за инфекция. Това наложило повторна оперативна намеса.

При нея травматолозите отстранили металните импланти, поставени при първата операция, и открили тежък костен дефект в областта на счупването. Той бил запълнен с биологично стъкло.Сега е извършена иновативна операция в Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, при която е използван биологичният метод – присаждане на костен материал от донор. Това по естествен начин подпомага зарастването на увредения крак, посочват от лечебното заведение.Старозагорецът е вторият млад пациент, при когото от Клиниката по ортопедия и травматология използват физиологичния подход в рамките на седмица. При първия се е наложил костен присадък след фрактура на бедрената кост, получена при неуспешно протезиране в друга болница.

„Костно-ставните заболявания понякога са придружени от тежки дефекти на костта, които, за да функционира правилно ставата, се налага да бъдат възстановени. При по-младите пациенти разчитаме на биологичния метод на лечение, т.е. да възстановим костта, а не да я заместваме“, обяснява началникът на Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ проф. д-р Пламен Кинов.Той пояснява, че биологичният подход винаги е за предпочитане при този тип пациенти. „В рамките на живота на един млад човек никога не се знае какво може да изникне и ако се налага друга операция, може са се окаже, че няма костен субстрат. Тогава, първо тежките реконструктивни интервенции са инвалидизиращи, и второ, при една тежка операция, възможните усложнения са много големи. Ако настъпи усложнение, това допълнително ще влоши шансовете за успешно лечение. А една тежка инфекция, като сепсис например, може дори да коства живота на пациента. Не е оправдан този риск“, категоричен е професорът, предаде бТВ.

На 39-годишния мъж сега му предстои дълго възстановяване. „Интеграцията на костта е бавен процес, ще отнеме между шест месеца и година, възможно е и година и половина“, казва проф. Кинов.