Само в 7DniSofia.bg

Димитър Маргаритов: Мерките срещу високите цени са прах в очите на хората

18386100_605

В момента от държавата не могат да бъдат проведени каквито и да било мерки срещу високите цени. И ако ме питате защо, веднага казвам – защото високите цени не са нарушение, за да може то да бъде санкционирано от държавата и съответно по този начин да бъдат реализирани някакви реални мерки. Всъщност това е честната позиция, която трябваше да бъде обяснена на хората, заяви пред БНТ Димитър Маргаритов – бивш заместник-министър на икономиката и бивш председател на КЗП.

„Всичко, което се тиражира като мерки срещу високите цени е по-скоро прах в очите на хората“, категоричен беше той.По думите му според числата, които изнася КЗП, се наблюдава тревожно явление.

„В последните месеци очевидно има драстично влошаване на контрола на пазара, след като в рамките на няколко дни при 470 проверки са установени 450 нарушения. Това е прецедент в историята“, допълни Маргаритов.Според него опитите да се търси оправдание с предишни управления са несъстоятелни и призова „всеки да поеме своята отговорност в рамките на действащото законодателство“.

„Безспорно е, че търговските вериги имат голяма пазарна сила и голям пазарен дял. В същото време казваме, че пазарът регулира отношенията и прави цените справедливи. Но когато има голяма пазарна сила от страната на продавачите, очевидно пазарът не работи достатъчно добре. В такива случаи има регулиране“, обясни Васил Велев – председател на Асоциацията на индустриалния капитал.Той допълни, че при търговските вериги наред с голямата пазарна сила има непрозрачност, законодателството не ги задължава да публикуват тримесечни отчети.