Росица Матева, ЦИК: Тъмна стаичка в секциите вече няма да има

росица матева

Вече сме готови за предстоящите избори. Преди дни обявихме за изпълнител стария изпълнител на тези дейности по техническото обслужване на машинното гласуване. За хартиените бюлетини хората са наясно с начина на гласуване. Това каза пред БНТ заместник-председателят на ЦИК Росица Матева.

Новото сега е малко старото от 4 април 2021 година, а именно, че всеки избирател в секция, в която има над 300 избиратели по списък, ще може да избира да гласува с хартиена бюлетина или с машина.„Другото по-различно сега – за първи път, което се случва е, че всъщност избирателят, който избере да гласува с хартиена бюлетина, няма да влиза в кабина за гласуване. Ще бъдат обособени две места за гласуване в тези секции и там, където ще се гласува с хартиени бюлетини, ще бъде поставен параван, който ще осигурява тайната на вота. Тъмна стаичка вече няма да има. Параванът ще бъде непрозрачен и достатъчно висок, за да запазва тайната на вота. Около машините за гласуване няма да има такива паравани, тъй като те самите си имат включени паравани“, обясни Матева.

По отношение на гласуването с машина стана ясно, че от нея вече ще излиза бюлетина, а не разписка, уточни Матева и допълни:„Законодателят реши, че разписката ще се казва бюлетина от машинно гласуване. Тя трябва да бъде със съдържанието на разписката. Бюлетината за машинно гласуване, отпечатвайки се от машината, ще има почти идентичното съдържание с разписката, а именно: ще пише бюлетини от машинно гласуване, номера на секцията, номера на машината, името и номера на партията или коалицията, за която е гласувал избирателят и името и номера на кандидата, ако е избрал да гласува с преференция. Не отпечатва истинска бюлетина, но ще се визуализира на екрана така, както е било досега“.

Електронната бюлетина ще се визуализира на екрана, ще бъде в две страници, тъй като партиите и коалициите са 21, плюс „не подкрепям никого“. В два изборни района има и независими кандидати. На места ще бъдат 23 полетата, но те ще се поберат, обясни заместник-председателят на ЦИК.„Законът ни задължава хартиените бюлетини и електронните да се пускат в две различни кутии, като ние взехме решение това да става в прозрачни кутии. Всяка от тях ще има надпис коя за какво е. Обсъждаме какво да правим, ако избирателите объркат кутиите – единият вариант е след края на изборния ден просто да се преброяват както другите, тоест – няма как вотът да е невалиден“, допълни Матева.

Техническото осигуряване на видеонаблюдението на изборите е възложено на МС. Тази сряда беше отделен бюджет и бе сключен договор с „Информационно обслужване“ за целта.

Преди дни министърът на образованието съобщи, че няма как камерите в класните стаи да работят и да снимат вота – първо, защото в някои стаи няма камери, второ, защото са сложени отдавна и нямат добра разделителна способност. Избирателите трябва да са спокойни – камерите няма да снимат гласуването и няма да развалят тайната на вота.Устройствата ще се включват лесно и бързо, ще се включват от членовете на СИК, уточни Матева.

Излъчването от камерите няма да е на живо в сайта на ЦИК, ще бъде изградена отделна платформа за това, вероятно с линк на сайта на ЦИК. 12 000 стрийма ще бъдат направени на този сайт, и така всяко броене на бюлетини в края на деня ще е видно.Ако се спре живото излъчване, камерите ще записват, за да може по-късно да се гледа, добави Матева.

Заснема се не само преброяването на гласовете, но и въвеждането на данните в протокола, и подписването му от избирателните комисии, чак след това е възможно камерата да бъде изключена.За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории