Само в 7DniSofia.bg

Браво! Наш емигрант иска да строи втори завод в България, отваря стотици работни места

IMAGE_13906855_40_0

Наш емигрант, собственик на една от най-големите фирми в света за бронирани автомобили, иска да строи втори завод у нас – в Благоевград. Антон Стефов, собственик на водеща световна компания в отбранителната индустрия, след дни прави първа копка на завод за бронирани автомобили в Бургас на площ от 150 дка и с инвестиция за 20 млн лв.

Планира да изгради такъв и в родния си Благоевград. Първоначалните му планове били първият в България завод да бъде именно в родния му град, но преди година, когато започнал проучването, установил, че в града няма такава логистична възможност. Сега обаче общината е започнала процедура по създаване на индустриална зона в близост до магистрала „Струма“ край село Зелен дол. Внесени са искания за съгласувателни процедури в РИОСВ, Басейнова дирекция и др. институции.На годишната среща на Национален индустриален Клуб „Отбранителна индустрия“, Антон Стефов направи презентация на заводите за бронирани машини на компанията си в САЩ, Канада, ОАЕ, Турция и предстоящия старт на завода в Бургас. Тогава бе обявено, че предстои строителство на втори завод в новата индустриална зона в Благоевград и евентуално трети в Пловдив.

Замисълът на Клуб „Отбранителна индустрия“ и компанията на Стефов е на територията на Индустриална зона – Благоевград, около завода за бронирани автомобили, да се създаде международен индустриален клъстер от фирми, които работят като подизпълнители и партньори на основния завод. Той ще е ядрото на клъстера, като намеренията са да бъдат открити производства на дронове, части за авиационната индустрия и други високотехнологични и иновативни производства.

Фирмата на Стефов има заводи в САЩ, ОАЕ и Турция с филиали във Великобритания, Ирак и Пакистан.
Той е роден в Благоевград, завършил е ВМЕИ, където е бил и преподавател. На 35 години емигрира в Канада и създава първата си компания за брониране на автомобили. Като възпитаник на благоевградската Национална хуманитарна гимназия, той искаше да изгради актова зала в гимназията, за която да дари 400 хил. лв. Административни пречки обаче все още не позволяват това да се случи.