Лоша новина за мераклиите да си вземат къща на село, има големи предизвикателства

къща

Около Варна има прекрасни села, където на цена на тристаен апартамент може да се намери готова за настаняване къща с двор около 800 кв. м, казват брокери на имоти. Поради тази причина експертите очакват повишаване на цените на тези имоти в следващите три до пет години – от порядъка на два-три пъти, пише „Труд“.

Сделките със селски имоти нарастват тъй като все повече хора искат да имат дом далеч от големия град и по-близо до природата. В големите градове има повече магазини и културни мероприятия, има училища, детски градини и болници. Затова много хора не биха се отказали от основното си жилище в града, но искат да имат и къща на село. В резултат все повече купувачи се насочват към селските имоти, казват брокери.

Според експертите цените на качествените имоти и в градовете ще отчетат съществен ръст през следващите години. Пазарът е много активен, но все повече купувачи предпочитат да придобият завършен апартамент, а не имот в строеж.

Някои строителни предприемачи също ограничават продажбите “на зелено” защото при продажба на завършен имот могат да направят по-точна калкулация на направените разходи и съответно на цените. А наред с това могат да продадат напълно завършен апартамент на по-висока цена.

На пазара обаче не липсват и оферти за продажба на апартаменти на етап в строеж. За хора, които не бързат веднага да се пренесат в новия си дом, а например искат да инвестират парите си, покупката на имот “на зелено” е по-изгодна сделка.

Сред основните предизвикателства на пазара са различните очаквания спрямо цените на продавачи и купувачи, коментират брокери на имоти. Но за качествените имоти на пазарни цени бързо се намират купувачи. Желанието на хората да имат нов, по-просторен дом не е намаляло. Затова купувачите с финансови възможности бързо стигат до сделка.

Характерно за пазара е, че купувачите предпочитат да платят по-голяма част от цената със собствени средства и да ползват по-малко банково финансиране спрямо ситуацията преди година. Но тъй като цените на имотите нарастват и има все повече сделки с големи апартаменти, нарастват и размерите на ипотечните кредити.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории