Няма такава държава: Одраха родители със 125 лв. за гипс на дете и оставиха лекаря да опере пешкира

болница

Преди месец екип на „Здравей, България” разказа историята на семейство от Бургас, принудено да плати 125 лева за гипсиране на счупената ръка на малката им дъщеричка.

Родителите разказаха, че са обиколили три болници, докато намерят лекар, който да помогне на детето, защото се оказало, че единственият дежурен по това време ортопед в града е на смяна в частна болница.

Така въпреки че семейството е здравноосигурено, трябвало да плати трицифрена сума за един гипс и рентген. От медицински одит започнаха проверка по случая, след която стана ясно, че виновен за създалия се здравен абсурд е лекарят, помогнал на детето.

Ако малката Димана отдавна е забравила за гипса, то родителите й не са. Оказва се, че единственият лекар, помогнал на дъщеря им след инцидента, е и единственият обвинен за сметката от 125 лева. Това става ясно от официално становище на медицински одит.

Според него д-р Бурмов е нарушил правата на Димана като не е информирал семейството, че посещението им в болницата ще е безплатно и за сметка на НЗОК, само ако детето бъде хоспитализирано. Родителите ще обжалват проверката с искане за нова.

„Ние благодарим на лекаря и не считаме, че той е човек, който трябва да отнесе вината, тъй като не той определя ценоразписа”, каза майката на детето.

От частната болница са категорични, че д-р Бурмов няма да бъде наказан, въпреки че според одита трябва да понесе административно наказателна отговорност.

Според регионалната здравна инспекция случаят на Димана не е бил спешен и манипулацията с право е платена от семейството. Единственият вариант гипсът да излезе безплатен е с направление от личния лекар. Дежурните кабинети обаче нямали право да издават такива.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.