Такова нещо не се бе случвало в „Стани богат”, Билалов остана без думи

стани богат

Изключителни играчи оставиха без думи водещия на „Стани богат” Михаил Билалов. В един и същи епизод на предаването двама души стигнаха до 20 000 лева.

Стартът бе даден от библиотекарката Снежанка Маринова от Стара Загора, която ден по-рано впечатли всички с играта си. Тя с лекота стигна до 10 000 лв. В началото тя разказа, че е започнала работа в библиотеката в Града на липите през 1988 г., а преди това е завършила образованието си в Ленинград, носещ днес името Санкт Петербург.

Тя имаше втора сигурна сума от 5000 лева и трябваше да отговаря на въпрос за 20 000 лв. Той беше: „Каква религия е изповядвала румънската кралица Мария, чийто летен дворец се намира в Балчик?“ Възможните отговори бяха „Джайнизъм“, „Зороастроизъм“, „Бахайство“ и Сикхизъм“.

Снежанка призна, че е ходила няколко пъти в Двореца и й е правило впечатление, че там има символи на няколко религии. Библиотекарката бе категорична, че ще рискува и ще играе.

В един момент тя се насочи към Бахайство, доверявайки се на свои спомени, но изведнъж смени мнението си и избра Зороастризъм. Оказа се обаче, че верният отговор е именно Бахайство и тя си тръгна с 5000 лева.

По време на разсъжденията си тя се пошегува, че иска да рестартира жокерите си и дори предложи подкуп на Михаил Билалов, цитирайки детска песничка, че ще му даде цяло кралство в замяна. Той прие предложението с усмивка, а след края на играта й подари книгата на „Стани богат“.

След това на стола на богатството седна Григор Георгиев от Русе. Той е завършил военно училище, бил е локомотивен машинист, а към днешна дата ръководи фирма за производство на цветарници.

Мъжът стартира доста добре и отговори бързо на първите седем въпроса, без да ползва жокери. На осмия такъв за първи път потърси помощ, като избра „50:50. „Кой принцип обобщава фактите, че вечен двигател от втори род не може да съществува и КПД винаги е по-малко от единицата?“, гласеше питането, а опциите бяха „Закон за ентропията“, „Втори закон на Кирхоф“, „Теория на относителността“ и „Пети постулат на Евклид“. След елиминирането на два грешни отговора останаха първия и третия, Георгиев посочи първия и продължи напред.

Въпрос №9 за него бе: „Какво създават съвместно американците Джак Дорси, Ноа Глас, Биз Стоун и Евън Уилямс?“. Вариантите бяха „Електрическата тротинетка“, Атомната бомба“, „Борсата на Уолстрийт“ и „Туитър“. Той поиска жокер „Помощ от публиката“, която го насочи към „Туитър“, Григор й се довери и това бе вярно решение.

Участникът заключи следващата сума от 5000 лева като втора сигурна. Тук той трябваше да отговаря на следното: „Каква птица е изобразена на мозайката в предверието и на фасадата на Голямата епископска базилика в Пловдив?“ – „Орел“, Фазан“, „Паун“ или „Гълъб“. Тук Георгиев прецени, че има сред жокерите си приятел, който може да знае отговора. Това се оказа така, тъй като Пламен Златев от Варна му посочи Паун и той се оказа правилен.

Последва питане за 10 000 лева: „Как се нарича институцията, отговаряща за наказанията и мъченията на дисиденти, в романа на Джордж Оруел „1984“? Четирите възможности тук бяха „Агенция по туризъм“, „Бюро „Забавления“, „Комитет за насладите“ и „Министерство на любовта“. Без да е чел книгата, участникът маркира отговор D.

Тук Михаил Билалов се включи с думите: „Ще ми направиш ли една услуга. Има едно условие – ако отговорът ти е верен, синът ти Кристиян да я прочете тази книга“. Григор се съгласи, а отговорът се оказа верен.

Това го прати на въпрос №12 за 20 000 лева: „В кой галактически свръхкуп се намират Млечният път и още близо 100 000 галактики?“ Участникът трябваше да избира между „Корона Бореалис“, „Ланиакея“, „Херкулес“ и „Хидра-Кентавър“. Производителят на цветарници реши, че ще рискува и се спря на последния отговор. За негово разочарование обаче правилният бе „Ланиакея“, и той остана с 5000 лева и емоциите от „Стани богат“.