Радев пак похвали служебното правителство, овладяло инфлацията

румен радев

Президентът Румен Радев посрещна на „Дондуков“ 2 заместник-председателят на европейската комисия Валдис Домбровскис. Основна теми на разговор между двамата бяха влизането на България в еврозоната и изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост, съобщиха от президентската пресслужба.

Според Домбровскис няма как да бъдат пренебрегнати критериите за приемане на еврото.

Зам.-председателят на ЕК заяви, че България в момента не отговаря на критерия за инфлация.

Именно затова служебният финансов министър обяви преди седмица, че отлагаме влизането в еврозоната за юли 2024 година.

Президентът Румен Радев определи като стратегически въпроса за влизане в еврозоната.

„България е важна част от общото европейско икономическо пространство, инвестициите и търговския обмен в голяма степен са страни от ЕС и еврозоната“, отбеляза държавният глава.

Президентът Румен Радев определи като стратегически въпроса за влизане в еврозоната.

„България е важна част от общото европейско икономическо пространство, инвестициите и търговския обмен в голяма степен са страни от ЕС и еврозоната“, отбеляза държавният глава.

Президентът благодари за доверието от страна на Европейската комисия по пътя на България към приемане на еврото.

„Не само че имаме едни от най-ниските цени на газа, но имаме и гарантиране на доставките, което помага да овладеем инфлацията”, каза президентът.

Така той увери Валдис Домбровскис, че ще бъдат взети мерки за намаляване на високите цени у нас и овладяване на инфлацията.

„Очаквам и парламентът в началото на април да приеме необходимите закони в спешен порядък. Убеден съм, че членството ни в еврозоната ще доведе до ползи за страната, в това трябва да се уверят и българските граждани”, каза още Радев.

Президентът се надява българската изпълнителна власт да създаде условия да си запази покупателната способност на българите и след приемането на еврото. Също така да се запази конкурентоспособността на българската икономика.

„Наближава една година от руската агресия в Украйна, която причини не само загуби на човешки живот, но и много загуби в икономиката. Изключително важно е Европейският съюз да продължи своето единство в подкрепата си за Украйна и да продължи да оказва натиск върху Русия”, каза Домбровскис.

Самият той призна, че заради ситуацията на война в цялата еврозона се наблюдава покачване на инфлацията. Увеличават се както цените на енергийните ресурси, така и цените на храните.

„От страна на Европейската комисия ще продължим да подкрепяме България при влизането в еврозоната, надяваме се това да се случи в определените срокове и отлагането да не е дълго“, каза Домбровскис.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории