Само в 7DniSofia.bg

„24 часа“ разкрива голям скандал! Киро и Асен притеснени: ДеБъ ще ги отстреля с преференции

кирил петков

Тежка битка за преференции се очертава на 2 април в листите на новото политическо семейство „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“. Реденето на кандидатите вече разтърси новата коалиция, съобщава „24 часа“.

Тя раздели водачите по формулата 3:1 в полза на хората на Кирил Петков и Асен Василев. Но не само електоралната тежест на формациите се е гледала на преговорите, говори политическата мълва.

В „Промяната“ се надигнал страх, че ако не бетонира важните си хора на първите места, те могат да бъдат отстреляни от партньорите чрез преференции. Законът сега защитава водачите – всяка бюлетина без посочена преференция се брои за вот за тях.

Макар и по-малкият партньор, трите партии в „Демократична България“ безспорно са по-опитният. И за разлика от ПП имат структури в цялата страна Имат и години опит в битката за преференции. Първо, защото електоратът им обича да налага личното си мнение, и второ, защото самите десни партии де факто регулираха по този начин взаимоотношенията си с цената на известно надцакване. Това е коалицията с най-големи размествания в листите.

Сега обаче ДБ е готова да играе задружно, за да изтика към парламента своите за сметка на кандидатите от „Промяната“. На двата вота досега, в които участва, ПП записа силен личен резултат само на най-разпознаваемите си лица.

Така, въпреки че „Промяната“ си гарантира повече водачи, сега там са напрегнати дали това им гарантира превес в бъдещата обща парламентарна група. Вече се правят сметки колко от наложените им досега лица ще я гледат отвън. И това почна да рони „Промяната“ отвътре.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории