Ужасяващи подробности! Сарафов: Между 30 и 60 минути се задушавали мигрантите, умирали са бавно

Image_13802729_40_0

В Националната следствена служба властите дават подробности за инцидента с мигранти край с. Локорско. На брифинга участват шефът на Националната полиция Атанас Илков, зам. главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов, министъра на здравеопазването Асен Меджидиев и говорителят на Софийска градска прокуратура Христо Кръстев.

В петък 18 мигранти бяха намерени мъртви в камион край софийското село Локорско. В камиона и близо до него бяха открити живи 34 мигранти. Те били измръзнали, гладни, мокри и дехидратирани. 14 души са настанени в 6 столични болници. Средната възраст на мигрантите е 20 години. Мъжете са били скрити в дървени плоскости. В опитите си да излязат, ръцете на някои от тях са раздрани.

Пристигна и главният прокурор Иван Гешев.

„Вчера беше един лош ден за България и за нас като българи“, каза Гешев. И добави, че отново сме влезли в световните новини с лошо. Той пожела успех на колегите си с разследването.

Той посочи, че е имало много лоши решения, обвини и бивш вътрешен министър, когото не посочи по име. Каса обаче, че слез закриването на спецпрокуратурата и спецсъда има спад с 50% на делата срещу организираната престъпност. „Бих попитал дали някой ще се извини“, каза главният прокурор и добави, че няма смисъл.

Виждал усилията на министър Демерджиев и се надявал с другите институции да защитят българските граждани. „Прокуратурата последните години прави точно това. Опитва се да защити българските граждани от престъпността“, обясни той.

Имаме твърдата решимост да работим заедно, започна Сарафов. И обясни, че дори часът – точно 16, не е избран случайно. „Вчера точно в 16 часа постъпи сигналът в следствието“, каза той. И обясни, че за 24 часа е изяснена цялата престъпна дейност на престъпната група, която се е занимавала с каналджийство. Някои от назначените експертизи също вече били готови.

Групата приемала мигрантите от границата с Турция и с камиони с тайници ги прекарвала до местност около Сърбия. Оградата се прескачала много лесно със стълба.

Точната локация се изпраща по телеграм. Заплаща се от 5000 до 7000 евро по метода хавала. Те се отблокират, когато мигрантите пристигнат. Крайната им цел е Германия и други страни, посочи Сарафов.

По 100 евро е вземал шофьорът, а лидерът около 1000 евро на човек. Групата била от 6 души, сама изготвяла тайниците. Те били с фолио, което да не позволи на рентген да засече топлината на телата вътре.

Около 7 – 7,30 часа сутринта вчера двамата шофьори отишли в местност, която получили като точна локация в телеграм. Оттам качили 52-ма души, всичките мъже. Видимата им възраст била от 13 до 35 години. Нито един нямал документи, затова точната възраст не е установена. Там ги качили в тайниците и трябвало да ги закарат близо до границата със Сърбия.

Малко след Траянови врата се чул тропот, но шофьорите продължили. Около Локорско чукането се усилило неимоверно, затова шофьорите отбили, каза Сарафов. Видели замаяни, но и мъртви мигранти. „В този момент са изоставили камиона и са се прибрали по родните си места в Бургаско, конкретно Каблешково“, обясни зам. главният прокурор.

Той изчете експеризите, които посочили, че са били наблъскани като консерви. Затова се стигнало до задушаването. Те умирали продължително време – между 30 и 60 минути.

Сарафов изрази надежда от МВР да засилят оперативната дейност и да засилят охраната по границата. Той показа и тайниците. Посочи, че преди се качвали 25-30 мигранти. „Този път може би от чисто човешка алчност са качили 52-ма“, обясни Сарафов.