25-ти МИР в София отново ще е горещо! Нинова, Борисов и Хазарта излизат в пряк сблъсък

гласуване

Засега претендентите за 49-то Народно събрание се пазят в тайна.

От ГЕРБ-СДС започват подредбата от понеделник, като най-вероятно по традиция ще видим лидерът на партията Бойко Борисов като водач в 25-ти МИР в София. Срещу него се очаква да се изправи лидерът на БСП Корнелия Нинова. Новата коалиция на ПП и ДБ ще изпратят там отново Христо Петров-Хазарта, съобщава bTV.

Подредбата на листите изглежда най-сложна именно при новото обединение, там силите се разпределят на база на предишни избори и така от ДБ ще получат първото място в девет района.

Това вече предизвика напрежение в София-област, след като се очаква досегашният водач Александър Дунчев да е заменен от Атанас Атанасов от ДСБ.

Христо Иванов повежда 24 МИР в София, а от ПП ще заложат отново на познатите си кандидати – като например Бойко Рашков в Перник, Даниел Лорер във Варна, Никола Минчев в Пловдив, Андрей Гюров в Благоевград.

С листите си вече са готови от „Възраждане“, а при ДПС тече процедурата за номинации по места. Кандидатите за депутати не винаги са определящото за изборната победа, казват политолози.

“Водещо е партийното противопоставяне и конфронтацията между двата основни лагера на политическата арена и това противопоставяне е с марките – имената на партиите, а не толкова с отделни кандидати“, заяви политологът Стойчо Стойчев.

„Тези лидерски битки и личностни битки ще се проведат най-силно на местния вот“, добави политологът Светлин Тачев.

Все пак партиите имат печеливш ход при подредбата на листите.

„Да заложат на лица, които са одобрявани, приемливи от избирателите, защото това носи подкрепа“, съветва социологът Геновева Петрова.

„По-разпознаваеми лица и лица, които привличат избирателите, тоест които са по-консенсусни“, добави политолога Светлин Тачев.

Според експерти тенденцията да се залага на доказани хора в една област вече не е толкова актуална. Както беше по време на епидемията и лекарите в листите. Експертите очакват по-висока избирателна активност, но и по-трудно решение на политическото уравнение след вота.

„Аз очаквам избирателната активност поради смяната на изборната технология да се възстанови до порядъка на 3 млн. гласа“, каза Стойчо Стойчев.

„Неизлъчването на правителство и този път би не просто възмутило, но и предизвикало много силно обществено недоволство“, добави Геновева Петрова.

След поредицата от вотове- според политолозите това, което иска избирателят, е стабилност.