Само в 7DniSofia.bg

Министър на Бойко обясни на учителите защо Асен Василев ги мисли за „ненормални гащници“

красимир вълчев

Обидно към учителите, коментира в социалната мрежа бившият министър на образованието от ГЕРБ Красимир Вълчев по повод заявеното от лидера на ПП и бивш финансов министър Асен Василев, че „когато оставиш учителите да ходят с чорапогащници с дупки, нормално е да нямаме нормални учители в училищата и сега тепърва да трябва да навлизат нови кадри“.

„Всички станали учители преди да ни споходи “промяната” са ненормални, а на жените им липсва и известно отношение към външния вид“, написа бившият образователен министър Красимир Вълчев във Фейсбук. Той припомня, че само за 4 години – от 2017 до 2021г., заплатите на учителите са се увеличили двойно – 100%, при 9 % кумулативна инфлация, т.е. реално с 91%.

„Финансовият министър Асен Василев предложи само едно увеличение с 12 % при 18 на сто инфлация, докато министерстваше. Т.е. за първи път от 10 години благодарение на Асен Василев имаме реално намаление на доходите на учителите. Второто увеличение – с 5 на сто от 01.09.2022г., се случи по предложение на ГЕРБ, въпреки негативното становище на Асен Василев като финансов министър и гласовете „Против“ на ПП на заседанието на Комисия по бюджет и финанси“, уточнява Вълчев. По думите му само преди дни от СБУ са изнесли информация, че ръстът на учителските заплати за 10 години е 258%. И това при 17% общо инфлация за периода.

„В двете актуализации, които внесе Асен Василев имаше 0 (нула) лева за образование. Готов съм да се обзаложа, че след публикуване на окончателните данни, ще видим и намаление на разходите за образование като процент от БВП, което ще пречупи тренда от последните години за повишението им“, изтъква бившият образователен министър. Според него „трябва да си доста самозабравил се манипулатор, за да преиначаваш толкова нагло фактите“.

„Същото и за пенсиите – за 12 месеца нарастнали повече от 12 години. Пропуска да ни каже, че за неговите 12 месеца инфлацията е повече, отколкото за 12 години. Половината от тази инфлацията е заради корупционните му и посреднически схеми и грешната фискална политика. 2022г. е годината, през която за първи път от 24 години средните доходи намаляват реално – увеличеното им е по-ниско от инфлацията. В единствения бюджет, който Асен Василев предложи като министър, нямаше политика по доходите за публичния сектор, а частният сектор беше спасен благодарение на компенсациите за тока, предложени от ГЕРБ. Същият Асен Василев, който три месеца баламосва бизнеса и накрая внесе проектозакон за актуализация, който не съдържаше никакви компенсации. Ако нямахме компенсации, днес стотици предприятия, в т.ч. структуроопределящи, щяха да са преустановили дейността си, респ. десетки хиляди хора щяха да са загубили работните си места. Хвали се с “безпрецедентен ръст от 3,9 %, какъвто България не е виждала”. Освен, че не е вярно и това лесно се вижда в сайта на НСИ, този ръст е точно толкова, колкото формира в БВП износа ни на електроенергия за 2022г.. Точно толкова, колкото ще е спадът на БВП, ако закрием 55% от въглищните централи. Същите централи, които ни позволяват да плащаме компенсации за тока и които Асен Василев спазари срещу лобисткия и корупционен проект за батерии. Ако 2022г. има ръст, той не е благодарение на Асен Василев, а въпреки него“, пресмята Вълчев. Той оприличи лидера на ПП на политик, за когото “всичко е маркетинг”.

„Същият Асен Василев, заради когото се изпариха 30 процента от реалната стойност на спестяванията ни. Същият, който увеличи двойно дълга ни и заради когото ще плащаме по 1,5 млрд. лева повече годишно за лихви. Същият, заради чиито схеми плащахме по 300 млн. лева месечно повече за горива и 30 % процента по-скъп газ. Същият, който назначи Спецов за шеф на НАП и като резултат приходите от ДДС от сделки страната за първите седем месеца на 2022 година (до края на мандата му) са по-ниски от 2021 година, въпреки инфлацията от 20%“, подчертава Вълчев. Според него Асен Василев вярва, че може да я кара само на фалшиви разкази.

„Защото ви оценява като ненормални. И защото си мисли, че нямате собствена преценка за събитията. И не помните. И не четете и знаете какво е статистика. И не разпознавате на кого му пука и за кого “всичко е маркетинг”“, възмушава се Вълчев.