ДеБъ злорадства: Мегапроектът на ГЕРБ за завод за горене на отпадъци в София се провали

демократична българия

Мегапроектът на ГЕРБ за строеж на завод за изгаряне на отпадъци в центъра на София се провали, след като обществената поръчка за изграждане на инсинератора беше прекратена. Това се казва в прессъобщение на „Демократична България“(ДБ), в което се цитира мнението на Бойко Димитров, провален общински съветник и член на ръководството на “Да, България”.

От съвместен брифинг днес на служебния министър на околната среда и водите Росица Карамфилова и кмета на София Йорданка Фандъкова стана известно, че със средства по Оперативната програма „Околна среда“ проектът за финансиране на „Топлофикация – София“ за изгаряне на RDF няма да се изпълни. Става дума за проектиране и изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF – трета фаза на интегрирана система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на Столичната община.

От ДБ припомнят, че отдавна са предупредили, че строителството на завод за изгаряне на отпадъци в центъра на София е вреден и ненужен проект.

В сряда вечерта “Топлофикация София” публикува решение за прекратяване на процедурата, като логичен завършек на многократни обжалвания и съдебни дела, след като накрая остана само един допустим кандидат, се посочва в текста.

Процедурата дава възможност за обжалване на решението на “Топлофикация”, но това ще забави още процеса и ще означава 100 процента загуба на европейското финансиране, според ДБ. От формацията отбелязват също, че още през 2018 г. са инициирали подписка за местен референдум, но предходният общински съвет я е игнорирал. След това общинските съветници на ДБ предложиха друг референдум, в който гражданите да решат дали искат да горят боклуците си и после да ги дишат – ГЕРБ-СДС отново отхвърлиха предложението, се казва в прессъобщението.

„Още при възлагането на обществената поръчка през 2021 г. “Демократична България” посочи, че тя е обречена, поради грешки в нея, както се и случи. Комисията избра за изпълнител обединение около „Микс констракшън“, в което участват освен българската компания, така и турска, и три китайски. След обжалване Върховният административен съд постанови, че това обединение не отговаря на критериите, които се изискват от кандидатите. Съответно остана само един допустим участник – Богомил Манчев и синът му през фирмата им „Джи Си Ар““, пишат от ДБ.