Само в 7DniSofia.bg

Борис Попиванов: Политиката на Киро и Асен „Леви цели с десни инструменти“ е тотален провал

борис-попиванов

Започваме предизборна кампания, в която интригата за първото място се завърна. Това каза пред Радио „Фокус“ политологът доц. Борис Попиванов във връзка с предстоящия предсрочен парламентарен вот на 2 април.

„Победителят на 2 април не предопределен отсега. Предизборна кампания, която обаче независимо от разнообразните и нови формации, които се явяват участници, нови коалиции, нови, неочаквани, понякога съюзи, не дава нови лица. Това са същите участници, същите политически хора, макар и с нов бранд, които участваха в предишните избори, и на мен ми се струва, че борбата отново е за същите избиратели, които гласуваха на изборите на 2 октомври. Това е борба за някъде под половината от българските граждани с право на глас, които са активни, които се интересуват от политическия живот, които отиват да гласуват, защото участниците в новата предизборна надпревара и посланието на самите партии и скандалите, които те произвеждат, много трудно могат да намерят мостове към негласуващи досега избиратели. Трудно могат да привлекат хора, които на 2 октомври миналата година не са гласували, но сега да излязат“.

Политологът обясни, че новосформираните коалиции се борят за това да влязат парламента. От друга страна, ПП и ДБ имат много голяма цел пред себе си. Те искат да спечелят изборите. Това обаче не е сигурно, тъй като все още новата коалиция не може да събере онзи електорат, който не е подкрепял нито едната, нито другата формация.

„В повечето случаи това са стратегии за оцеляване. Става дума за конфигурации, които са породени от идеята, че само заедно определени политически сили и политически фигури биха могли да се надяват евентуално за парламентарно участие. Това важи както за една доста разнородна и намираща се в миналото в състояние на вътрешни вражди, нова коалиция „Левица“, както и за съюза между „Български възход“ и за ВМРО.

Амбицията тук е за прескачане на бариерата от 4%, която съвсем не изглежда сигурна нито в единия случай, нито в другия. Колкото до ПП и ДБ, там амбицията е много по-голяма. Тя е първото място. То не е непостижимо, както това първо проучване след анонсирането на новия съюз показва, но и в никакъв случай не е даденост, защото ни е добре известно умението на ГЕРБ да прави кампания и ресурсите, с които разполага в цялата страна, но и не съм сигурен дали има непременно голямо предимство, освен психологическо, защото въпросът пред ПП и ДБ е не само дали ще бъдат на първо място, но и дали ще успеят да намерят мостовете към другите политически партии да формират редовно правителство.

Нещо, което преди седмици показаха, че не са способни да направят, особено ПП с втория мандат. Задачите са с доста повишена трудност и проучването на „Тренд“ показва само изходните параметри, защото не сме видели листите, не сме видели на какви послания ще заложат. Единственото, което ни казва, че избирателите на ПП и ДБ не изпитват непоносимост едни към други. Но те не успяват да привлекат хора, които до този момент не са били нито за ПП, нито за ДБ. За сега няма такива, които да се присъединят към новото голямо прогресивно обединение“, обясни той.

Според доц. Попиванов лозунгите на ПП за създаване на нов подход в политиката, огласена като „Леви цели с дясна политика“, е провалена. Те вече се насочват изцяло към десния спектър на политическия живот.

„Само преди година и половина ПП се появи на политическата сцена с много гръмки заявки за нов тип политика, която беше окачествена като „Леви цели с десни инструменти“ и която наложи изцяло нов подход както към левицата, така и към десницата. Тази стратегия, обединяваща силите на промяната, може вече да огласим, че се е провалила, защото ПП не се ориентира само наляво или надясно, а се ориентира само надясно към ДБ, влизайки в съюз с тях“, каза той.

 


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории