Само в 7DniSofia.bg

Пълен потрес! Херо Мустафа привика на инструктаж избрани български кметове

херо-мустафа

Посланичката на САЩ Херо Мустафа събра в хотел „София Балкан Палас“ (бивш „Шератон“) в столицата десетина от водещите български кметове, за да им проведе обучение как да се борят с корупцията, предаде ПИК.

Сред „учениците“ на Херо бяха: Живко Тодоров, кмет на Стара Загора; Димитър Николов, кмет на Бургас; Хасан Азис, кмет на Кърджали; Илко Стоянов, кмет на Благоевград; Пенчо Милков, кмет на Русе; Станислав Владимиров, кмет на Перник; Мирослав Грънчаров, зам.-кмет на Разград; Венера Милова, секретар на Столичната община, Александър Владимиров, зам.-кмет на Враца; Нейко Генчев, зам.-кмет на Велико Търново.

 

Никой от кметовете на ГЕРБ не е уведомил централата на партията за присъствието им на тази среща, научи Епицентър. бг.

 

В екипа на Борисов научили от медиите за „обучителния семинар“ на американската посланичка.

 

Това прави сбирката като привикване от страна на Херо Мустафа на избрани български кметове, за да им даде ценни указания чрез личен инструктаж.

 

Да, говорихме за наредбите, които десетте общини в момента прилагат и избират от общинските съвети и начина им на прилагане в местната власт. Това е един дълъг процес и беше полезно да чуем опита на останалите колеги от местната власт и да споделим своя опит,“ заяви Димитър Николов след срещата, цитиран от ПИК.

„Усилията на Републиканския институт да се провеждат тези антикорупционни мерки и програми в местната власт, по отношение на наредбите, са много полезни,“ коментира кметът на Бургас.

 

По-късно дойде следното съобщение от Международния републикански институт (IRI):

 

Международният републикански институт (IRI) събра кметове и заместник-кметове от десет български общини, за да обсъдят приемането и прилагането на програми за антикорупционни реформи, изработени от работни групи на местно ниво с участието на представители на общинските власти и гражданския сектор.

 

Дискусията се проведе под формата на кръгла маса със специален гост посланикът на САЩ в България Херо Мустафа.

 

В събитието участваха Живко Тодоров, кмет на Стара Загора; Димитър Николов, кмет на Бургас; Хасан Азис, кмет на Кърджали; Илко Стоянов, кмет на Благоевград; Пенчо Милков, кмет на Русе; Станислав Владимиров, кмет на Перник; Мирослав Грънчаров, зам.-кмет на Разград; Венера Милова, секретар на Столичната община, Александър Владимиров, зам.-кмет на Враца; Нейко Генчев, зам.-кмет на Велико Търново.