Съд и затвор грози над 5 000 млади българи, работещи в колцентровете на Вълка от София!

колцентър

Млади българи, които работят в колцентрове, биват задържани у нас с европейски заповеди за арест, а след това екстрадирани в Германия и съдени за финансови измами.

От 2017 г. насам в България има над 10 акции на германската прокуратура в колцентрове на израелския гражданин Гал Барак* – известен като Вълка от София. Разследването минава в ръцете на германските прокурори и до момента са арестувани 15 български граждани. Това установи разследване на Богдана Лазарова, малка част от което бе излъчено по БНТ в четвъртък. Цялото ще бъде пуснато този петък от 22 ч.

Много млади хора у нас биват въвлечени в тази индустрия и подлагани на манипулация, без да знаят. Накрая се оказват задържани и обвинени. Измамата се състои във фалшиво инвестиране – работещите в колцентровете обещават на клиентите, че ще инвестират парите им във финансови инструменти, с което те ще се удвоят или утроят. Всъщност обаче получените средства се източват в офшорни сметки. БНТ дават пример с един от българските младежи, който е бил екстрадиран през 2021 г. в Германия, а през декември 2022 е осъден на 4 г. и 3 месеца затвор. Казва, че е започнал работа в колцентър като ученик в 12. клас. Дали им скриптове с готови сценарии, по които да говорят пред клиентите. Скоро младежът става мениджър на „conversion екипа“, но изведнъж фирмата се преобразува в нова компания по старите правила – явно защото е станала подозрителна. Тогава българинът е арестуван.

Само прокуратурата в Бавария разследва за измами между 300 и 400 платформи – т.е. над 50 колцентъра, в които работят минимум по 100 души. Това означава, че минимум 5000 българи, които работят в колцентрове, са подложени на риск от разследване. Този брой обаче вероятно ще нарасне, казва Богдана Лазарова.

„Установих и показвам, че има разследвания още в германските градове Саарбрюкен, Кобленц и Щутгарт, както и в Испания. Ще можем да умножим по 4-5 цифрата“, заявява тя. Какво твърдят немските прокурори? Че България се е превърнала в „меката на колцентровете“. Гал Барак е ръководил европейската структура на тази финансова пирамида от нашата страна. БНТ ще покаже триадата, която е на върха на цялата пирамида и какво точно се е случило с нея. Немските прокурори казват, че от България схемата се ръководи най-лесно, защото тук има добре подготвени младежи, говорещи по няколко езика без акцент. Това била една от причините, но има и други – прокурорите премълчават останалите.