Скандали тресат брачното легло на ПП и ДеБъ заради реденето на листите

пп-дб

Дори и след като скрепиха политическия си брак с писмено споразумение и регистрация в ЦИК, “Продължаваме промяната” и “Демократична България” не успяват да заглушат шума от общата вече спалня.

Официално се твърди, че брачният живот тръгва по мед и масло, но реденето на депутатските листи определено надига юргана. Първият скандал гръмна още миналата седмица с напускането на “Промяната” от бившия зам.земеделски министър Иван Христанов (героя на партията от Капитан Андреево, когото НСО пазеше).

Според политическата клюка неочакваният акт е заради налагането на отцепилия се от Слави Трифонов бивш спортен министър Радостин Василев в Плевен.

Но докато това е буря в душата на ПП, то още по-бурни страсти се очакват при опита на двете формации да разставят на подобаващи места важните си хора в общите листи.

С 9999 подписа новата коалиция се регистрира в ЦИК. Но фактът, че споразумението се подписа едва 24 часа преди изтичане на срока за внасяне на документите за вота, също загатва проблеми.

Засега е ясно – ДБ са убедили “Промяната” за по-стриктна финансова дисциплина.

“Ще спазваме 3% дефицит, в рамките на които да са социалните програми, които започнахме миналата година”, заяви съпредседателят на ПП Асен Василев.

Мечтите за “леви цели с десни мерки” на Кирил Петков определено не бяха споделени от лидера на ДБ Христо Иванов.

Извън крехкото съгласие за програмата такова засега липсва за листите.

Договорката е, че за да се реши кой да води по места, ще се вземат резултатите от последните избори миналия октомври. Първите и квотите се договарят на национално ниво, а структурите по места попълват имената. Но все пак целта е да се стигне до съотношение 3:2 или 3:1, а такова още не е уточнено. За листа като варненската например при втория вариант десните биха получили само 4 места при 12 за ПП.