Митева и Каримански родиха „Заедно“ и казаха с кого биха преговаряли

ива митева

Бившите депутати от „Има такъв народ“ Любомир Каримански и Ива Митева обявиха своя нов политически проект. Той се казва обединена коалиция „Заедно“ и в него ще участва още Юлиан Софрониев, директор на високотехнологичната българска компания Biodit. Съпредседателите на „Заедно“ обявиха, че имат големи очаквания за изборите на 2 април – „около 10%“ подкрепа.

Митева и Каримански загатнаха, че могат да преговарят с ПП и ДБ, ако влязат в парламента, но на въпрос за обединение с ГЕРБ и ДПС отвърнаха, че няма да има „червени линии“.

 

Бившият председател на парламента Ива Митева заяви, че са напуснали ИТН, защото „всеки в един момент поема по своя път“. „Когато принципите се разминават в един момент, трябва да си стиснем ръката и да кажем: „Дотук бяхме“. Запазвам уважение към него (Слави Трифонов – бел.ред.), но има неща, с които не съм съгласна. Не съм се виждала с колегите от ИТН след изборите, не знам какво правят, не знам каква стратегия имат за новите избори. Никога не съм била член на ИТН“, каза тя.

„Това, което не ни достигна там и е много съществено, е, че бяхме в ролята на експерти“, допълни Каримански. „Ние не взимахме политическите решения. Трябва да имаме отчет на дейността и да носим отговорност. Решенията, когато не се взимат от ръководство, водено само от един лидер, са плуралистични, могат да доведат до един креативен спор“, добави той и каза, че влизайки в кампанията, вече няма да е съветник на служебния финансов министър Росица Велкова.

Обединението ключва още „Зелените“ с председател Владимир Николов, партията на Социалдемократите с Тодор Барбалов, партия „Сбор“ с Димитър Илиев и движението на непартийните кандидати с Минчо Христов.

Ива Митева каза днес защо с Каримански обявяват нов политически проект. „Мотивът ни е двегодишното противопоставяне, дълбокото разделение, което ни върна към 1990, гневът, омразата, обедняването на хората. Необходимо е обединение на всички хора, които искат наистина реална промяна – това, което се казва, да почне да се изпълнява. Националните интереси и цели да ги поставим над партийността“.