Рейтингът на Румен Радев върви към дъното, но вижте кой го очаква там!

румен радев

Президентът Румен Радев е стопил още 10% от рейтинга си спрямо септември 2022 година, а Слави Трифонов е на дъното по доверие от всички политически лидери на водещите партии в страната. Това са част от изводите от новото национално проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет линкс“, проведено сред 1067 пълнолетни лица между 14 и 22 януари по методите на пряко лично интервю и онлайн анкета.

Данните представят сериозен спад в доверието към Радев, което се дължи както на критиките му към всички политически сили, така и заради участието му във властта посредством служебния кабинет на Гълъб Донев.

Лидерите на основните политически партии отново остават с преобладаващо нисък рейтинг, като неодобрението при всички е в пъти по-голямо от одобрението – Бойко Борисов (61%), Кирил Петков (67%), Корнелия Нинова (69%) и други.

Социолозите от „Маркет линкс“ мерят и нови трендове в избирателната активност – 44% заявяват категоричната си готовност да отидат да гласуват, 18% по-скоро да, а около 26% казват, че по-скоро няма или изцяло няма да отидат. 12% са колебаещите се на този етап.

Интересен въпрос са задали социолозите към своите респонденти – „Трябва ли ГЕРБ, БСП, ДПС и БВ да направят коалиция с надпартийно управление“. Според данните електоратът на ДПС в най-голяма степен подкрепя създаването на подобна коалиция (68%), следваниог тези на БВ (62%), ГЕРБ (54%) и на БСП (38%). Най-голямо неодобрение респективно има от избирателите на останалите партии, сред които най-голям скепсис има у тези на ДБ (89% недоверие).