Червеният конгрес започна със скандали: Зарков и Витанов поискаха оставката на Нинова

корнелия нинова

“Подкрепям предложението на евродепутата Петър Витанов за прекратяване на мандата на председателя на БСП”. Това заяви служебният правосъден министър и член на БСП Крум Зарков по време на конгреса на БСП, предаде БГНЕС.

“Призовавам Нинова днес да се откажете да печелите този конгрес, за да може БСП да спечели изборите”, заяви още Зарков.

50-ият Конгрес на БСП днес започна с напрежение. Охраната спря Кирил Добрев да влезе в зала 3 на НДК, въпреки че съдът го върна като член на партията и на Националния съвет.

„Разбрахме, че БСП не уважава решенията на съда, и сега вече кара по партийните правила, които се оказван над държавните“, коментира Добрев и зададе реторичен въпрос „защо не се уважават решенията на общинските конференции“.

„Снимката ми е раздадена на охраната и не мога да вляза, въпреки че конференцията на Нови пазар потвърди моето членство. Мина и една година от наказанието, имам и 2 съдебни решения. Явно г-жата от Мизия няма желание да ме види на Конгреса“, добави Добрев.

От Конгреса отсъства и друг, чието членство беше възстановено по съдебен път – Калоян Паргов. Той обаче беше наказан по-рано от ръководството и заради това, че не е изтекла повече от година от санкцията му, няма да може да влезе в залата.

Председателят на БСП Корнелия Нинова не влезе през главния вход и така журналистите не можаха да чуят коментара й за санкциите по закона „Магнитски“, наложени срещу Румен Овчаров. Така единственото мнение дойде от Кирил Добрев, който беше лаконичен: „Това е сага, която се развива близо 17 г. Истината излезе наяве. Двойката Нинова – Овчаров ще финишира, както финишира Овчаров“.

Самият Румен Овчаров влезе в залата, без да отговори на журналистическите въпроси – нито за БСП, нито за американските санкции.

Малко след 10 ч. Конгресът започна с химните на България и Европейския съюз, а от трибуната Корнелия Нинова обяви солидарност с Турция и призова за сваляне на санкциите срещу Сирия, за да може страната да получи помощ за преодоляване на щетите от земетресението.

Искаме да призовем европейските институции в много бърз порядък да блокират санкциите срещу Сирия, за да им помогнем пълноценно, заяви лидерката на социалистите Корнелия Нинова в началото на заседанието на конгреса, а залата реагира с ръкопляскания, пише „24 часа“.

Над 70% от преброителите на конференцията са сменени, ядосаха се в залата и се възмутиха, че това не е обяснено сега. На заседание на Националния съвет на БСП вчера са утвърдени проектите за работни органи, а малко по-рано с 550 за и 7 против и конгресът потвърди решението, настоя обаче Свиленски.

На делегатите не е раздаден внесения проект за резолюция на конгреса от Сергей Станишев, Георги Пирински, Велислава Дърева, Атанас Мерджанов, Валери Жаблянов и др., общо 57 делегати. Това предизвика недоволството на Жаблянов, който обвини ръководството в цензура. Нали за това сме се събрали, за да коментираме съдбата на партията, обясни той. Във внесената резолюция се иска конгресът да констатира оставката на Нинова.

Жаблянов поиска още 2 микрофона в залата, а след него делегатка поиска още 400 стола, защото толкова липсват до момента, ако се регистрират и останалите делегати.

Докога ще се преструваме, че вървим по правилния път, докато сме загубили посоката, докога ще се оправдаване за оправдаване за провалите си. Вината я носим всички, но винаги лидерът носи отговорността. Истинският лидер умее да печели битки, но умее и да предава резултата, скочи още в самото начало Петър Витанов.

Когато нямате доблест след почти една ликвидация, тогава идва революцията и съпротивата, заяви Витанов. Искам първа точка от дневния ред да бъде прекратяване на правомощията на председателя.

Как си представяте – цял ден да обсъждаме въпроса за лидера, а кой ще представлява партията на изборите. Това е опит за атентат срещу БСП за изборите и няма как да мине, скочи обаче Румен Гечев.

Това го чухме и през април, и през юни. Обръщам се към ръководството – тогава вие спечелихте конгрес, а БСП загуби избори. Сега ви призовавам – откажете се да печелите този конгрес, за да може БСП да спечели изборите, включи се и Крум Зарков.

Не може изказванията да се разглеждат като атентати. Именно това говорене ни доведе до това състояние – без човешко говорене, и това е една от причините БСП днес да е слаба, каза Жаблянов.

Грозно е една част да са тук, няма ред и логика едни да са тук, други отвън. Националният съвет да прекратява правомощия на делегати. Ако искате дискусия, която да води напред, тези хора трябва да бъдат допуснати в залата, призова Валя Богданова, която дълго време беше председател на Контролната комисия.

Не скачайте, когато някой иска оставка. На предишното заседание ние направихме нещо смешно – Нинава няколко пъти каза, че подава оставка, а след това на заседание, на което тя не беше, някои другари казаха, че не я констатират. Оставката не е оттеглена и я има и конгресът може да свърши своята работа, каза Богданова. БСП има проблем и той не е този. Хайде да започнем да се харесваме, как ще отидем на избори, призова тя.

По предложение на Атанас Зафиров се гласува дискусията да бъде прекратена. Жаблянов оспори преброяване на гласуване, а Свиленски нареди да му изключат микрофона. А при един от блоковете делегати направо се развикаха, когато бе обявен резултата им. В края на гласуването се оказа, че делегатите вече са с 200 повече от регистрираните първоначално.
Предложението на Зафиров бе подкрепено от 537 души, 221 бяха против, а 17 се въздържаха.

В крайна сметка дневният ред бе приет с 524 гласа, 237 против и 21 въздържали се. А делегати от Перник и Хасково бяха на косъм от сблъсък заради представянето на резултатите.

В този момент на трибуната се качиха Петър Витанов и група социалисти, сред които Георги Пирински, Светлана Шаренкова, Велислава Дърева, кметът на Дряново Трифон Панчев и др.

Единствената битка, която ще спечелите, ще е за запазване на местата на ръководството, скочи Весела Лечева срещу начина на водене на конгреса. И критикува водещите заседанието, че престъпват всякакви правила. Да имаш желание да водиш заседание в интерес на партията означава да дадеш възможност на всички, които искат да се изкажат, да го напряват. Подложихте на унижение този конгрес, принизявайки преброяването. Това е абсолютна фалшификация и манипулация за начина на водене на конгреса. Претенциите ни са към отговорността на ръководството и Националния съвет, обясни Лечева.

Единственото, което правя, е да давам думата и да отчитам гласуването от преброителите. Това, че някой не е съгласен с резултати и начина на гласуване – негово право, но когато 537 са гласували „за“, а 27 „против“, трябва да се научим да спазваме правилото на мнозинството, а не на малцинството, обясни Свиленски.

Първо беше поставен въпроса, че липсват столове, после защо са повече делегатите. Защо си, Зайо, с шапка, защо си без, такава е ситуацията, обобщи Свиленски.

А Валери Жаблянов поиска той да бъде отстранен от водещ на заседанието. Явна манипулация и фалшификация има, защото се бяха регистрирали 557, а при първото преброяване се оказаха над 800, скочи Петър Витанов. И поиска проверка на кворума.
Борислав Гуцанов обясни, че има произнасяне на ОПКК, която е потвърдила решението на Националния съвет за отстранените делегати, и всичко е по устава. Червеният конгрес бурно приветства представителите на посолството на Русия и освирка тези на САЩ.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории