Важно за шофьорите: Откраднаха кола от платен паркинг, съд постанови кой плаща щетата!

Паркинг

Да си оставиш автомобила на платен паркинг със служител и бариера изпълва фактическия състав на договор за влог. Това прие състав на Върховния касационен съд (ВКС) в решение за развитие на правото, пише правният сайт Лекс.

То е по делото на македонец, който през юли 2018 г. оставил колата си „Ауди“ А6 на платен надземен паркинг в близост до метростанция в центъра на София. В 2,30 ч. през нощта неизвестен проникнал в автомобила, включил двигателя, разбил бариерата и напуснал паркинга.

Служителят на паркинга обаче не сигнализирал полицията, а това направил собственикът на колата на другия ден.

Затова македонският гражданин предявява иск за 6000 евро срещу фирмата, която стопанисва паркинга, на основание чл. 79, ал. 1, вр. чл. 253 от Закона за задълженията и договорите (ЗЗД), т.е. сочи, че е налице договор за влог между него и дружеството и то, като влогоприемател, не е изпълнило задълженията си да пази колата с грижата на добър стопанин.

Софийският районен съд уважава иска, като приема, че е налице договор за влог (пълния текст на решението виж тук), но след това Софийският градски съд го отхвърля. В решението си (пълния му текст виж тук) втората инстанция заявява, че в случая не е налице договор за влог.

„В случая от представените по делото доказателства не се установява нито постигнато между страните съгласие за сключване на договор за влог на процесния лек автомобил, нито реалното му предаване за пазене от ответника.

Фактът на позициониране на автомобила от страна на ищеца на територията на паркинг, стопанисван от ответника, със съгласието на служител на последния и срещу заплащане, не може да доведе до такива изводи.

Фактическата власт върху автомобила всъщност никога не е предавана на ответника чрез неговите служители. Не се установява и ответникът да е поел задължение за пазене на автомобила“, заявява СГС.