Министър Демерджиев хвърли бомба за жалбите на убития психолог Владимиров: Няма конкретика

иван демерджиев

Прави се всичко необходимо. Установени са фактите и обстоятелствата покрай убийството на психолога Иван Владимиров – Нав. Това, което прави впечатление обаче е, въпреки множеството подадени жалби и сигнали от него срещу бившия полицай, че няма конкретика за физическа закана или саморазправа, предава БЛИЦ.

Това коментира на кратък брифинг в Пловдив вътрешният министър Иван Демерджиев.

„Разговаряно е с всички полицаи още през август, че трябва да се обръща по-голямо внимание на жалбите и сигналите от гражданите. Очевидно им трябва време на служителите на МВР, за да свикнат. Всеки, който не изпълни нашите указания, ще понесе отговорност“, категоричен бе той.

„В конкретния случай по-скоро въпросът е за оръжието, което е било законно притежавано от Румен Тонев“, акцентира Демерджиев.

Попитан за оградните съоръжения на външната ни граница, министърът отговори, че наскоро е организирал конференция в София, а следващата ще бъде в Атина.

„Надявам се, и там да бъде обяснено на Европейската комисия (ЕК), че трябва да се изграждат оградни съоръжения, както във всяка друга страна, която е външна граница. Тези огради трябва да бъдат финансирани от тях, защото самата държава няма такава възможност да го направи самостоятелно“, смята той.

На въпрос дали Румъния има намерение да се отцепи от България за съвместното влизане в Шенген, министърът отговори, че България се движи паралелно с Румъния и, че нито една от двете страни няма намерение да се отделя.

„Няма индикации за това.“

„Румъния държи много на нас по причина, че ние водим много интензивен диалог с Австрия, а именно тя е ключът за приемане на Румъния в Шенген“, добави той.

Демерджиев похвали много работата на всички наши спасители, изпратени в Турция, включително на пожарникарите от Пловдивската дирекция. 37 пловдивски огнеборци са в южната ни съседка. „Всички се справят много добре. Нашите момчета бяха едни от първите, които извадиха живи хора, след което получихме благодарности от ЕК за активността ни и за мащаба на даренията ни.“

„Централно с двата Спартана караме помощи от София. Такива се събират и по регионите. Имаме транспортни дружества, които са обещали да транспортират помощите безплатно до Турция“, подчерта той.

„Ще изпращаме палатки, маси, столове и всичко, което е необходимо за хуманитарна помощ. Момчетата от България ще останат там и ще се сменят на ротационен принцип дотогава, докато все още има надежда, че под руините има живи хора“, каза още Демерджиев.

Той е в Пловдив заради отчет на местната дирекция на полицията за 2022 г. Шефът на МВР похвали работата на пловдивската полиция.