Чутовен скандал! ДеБъ скочи грозно на Радев: Постави под съмнение членството ни в ЕС и НАТО

христо иванов румен радев

“Демократична България” (ДБ) настоява българският президент да служи на националния интерес и на стратегическия и цивилизационен избор на развитие на страната ни като достоен и влиятелен член на Европейския съюз и НАТО. Това се казва в позиция, разпространена от пресцентъра на обединението.

В нея ДБ остро протестира срещу изявленията на президента Румен Радев по време на срещата на Европейския съюз в Брюксел, с които той, според ДБ, за пореден път „постави под съмнение стратегическите интереси на България като пълноценен член на ЕС и НАТО“.

„Радев безотговорно противопоставя победата за Украйна на мира, като игнорира реалността, че единствено постигането на целите на легитимната самозащита на Украйна ще бъде и победа за международното право и основа за траен и стабилен мир в Европа. Само такъв мир ще гарантира в пълна степен и българския национален интерес. Колкото по-бързо и решително бъде постигната тази цел, толкова по-малко жертви ще бъдат дадени. И точно затова предоставянето на навременна помощ е толкова важно и обслужва пряко и нашите собствен български национален интерес: постигането на справедлив и траен мир и възстановяване на международното право“, се посочва в текста на позицията.

Според ДБ с цялата си риторика Радев се опитва да обоснове някакъв друг мир, без да има доблестта да го назове пряко. А е ясно, се посочва в позицията, че единственият друг мир би могъл да бъде някаква форма на капитулация пред руската агресия. „Призивите за такъв “мир” при условия, наложени от путиновия режим с цената на агресия и множество престъпления срещу човечеството и международното право, са предателство не само срещу борбата и саможертвата на украинския народ, но и спрямо нашия собствен фундаментален национален интерес“, пишат от ДБ.

„Въпреки че кампанията на Радев по сплашване на българското общество с това как предоставянето на военна помощ на Украйна щяло да ни направи част от войната се провали пред лицето на действителността, той отново се противопоставя на продължаването на подпомагането на отбраната на Украйна“, заявяват от ДБ. Наред с това, според „Демократична България“, президентът и неговият служебен кабинет блокират реални възможности за модернизация на нашите отбранителни способности и обричат армията ни на все по-голямо и трудно обратимо технологично изоставане и изолация от нашите съюзници в НАТО.

Радев и служебните му правителства очевидно не си поставят за цел бързата и окончателна енергийна независимост на България от Русия, коментират от ДБ. И добавят, че по отношение на “Лукойл” Радев и служебният кабинет също поддържат неизгодното за България статукво и не използват съществуващите и новосъздадени от 48-ото НС възможности да защитят националните ни интереси, намаляване на цените и събирането на данъци, включително за минал период. Сега Радев се заема и с опит да удължи максимално зависимостта ни от “Росатом”, се казва в позицията. „Като заплашва безотговорно с вето, той проваля възможността в рамките на разработването и налагането на новия пакет санкции и свързаните с това общоевропейски политики и възможности за партниране със САЩ България да си осигури максимално изгодни условия за бързо излизане от руската орбита и на ядрената си енергетика“, се казва в позицията.