МВР ще дисциплинира шофьорите с нови камери за скорост и шипове за близо 7 млн. лв

Камери

Министерството на вътрешните работи (МВР) е обявило обществени поръчки за закупуване на 1300 устройства за принудително спиране на превозни средства и не по-малко от 95 мобилни технически средства за контрол на скоростта, съобщи БТА като се позова на сайта на агенцията за обществени поръчки.

Средствата, отделени от ведомството за мобилни камери за скорост, са 6 250 000 лева без ДДС. В тази сума, освен камерите, се включва тяхната поддръжка и гаранционно обслужване, инсталация и настройка, както и обучение на полицаите за работа с техническите средства. Камерите ще обхващат поне три пътни ленти. Всяка от тях ще може да съхранява минимум 40 хиляди заснети нарушения.

Според изискванията в обществената поръчка устройствата трябва да могат да съхраняват данните на всички преминали пътни превозни средства, включително и тези без установени нарушения, които да включват регистрационен номер, дата, час, място и посока на движение.

Устройствата за принудително спиране на автомобили трябва да осигуряват безопасно намаляване на скоростта на превозното средство чрез пробиване на гумите и ефективно постепенно изпускане на налягането в тях, следствие на което водачът да е принуден да спре, става известно от данните по обществената поръчка. Устройството ще представлява сгъваема ножична решетка или неин еквивалент, като трябва да бъде за многократна употреба, става известно от условията по поръчката.

Лентата ще бъде не по-малка от седем метра и не по-голяма от девет метра. Шиповете по нея ще бъдат с дължина 5 сантиметра. Всяко едно устройство ще има минимален брой от 140 шипа. Прогнозната стойност на устройствата е 780 000 лева без ДДС.

През ноември 2022 г. МВР обяви обществена поръчка за 20 стационарно-преносими устройства за контрол на скоростта за 2 млн. лева без ДДС.