ВАЖНО! МВР с инструкции при земетресение: Ако можете да излезете за 10сек. от сградата, направете го

земетресение

При усещане на първия трус не трябва да напускате сградата, в която се намирате, направете го, само ако прецените, че можете да излезете на открито за около 10 секунди. Това посочват от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) към МВР в основните правила, които могат да помогнат на гражданите в случай на сеизмичен трус, публикувани на сайта на ведомството.

Когато се случи земетресение, трябва да се заеме най-безопасното място в сградата – под рамката на вратата, близо до вътрешна стена, колона, под стабилна маса или легло. От пожарната посочват, че след първите вибрации люлеенето ще се засилва и трябва да се запази самообладание, да не се тръгва към асансьорите и стълбите.

Според правилата, ако сме на улицата, трябва да стоим далеч от сгради и далекопроводи. В случай, че шофираме, трябва да спрем автомобила на открито, безопасно място и да изчакаме. Ако се намираме в обществения транспорт, се препоръчва да се изчака краят на труса в превозното средство.

ДЕЙСТВИЯ СЛЕД ПРЕМИНАВАНЕ НА ПЪРВИЯ ТРУС

– Изключете електричеството, газта и водата.

– Вземете подготвения багаж и бързо напуснете сградата.

– Слезте по стълбите, не ползвайте асансьор.

– Осигурете предимство на майките с деца и на възрастните хора.

– След като излезете от сградата, отдалечете се на открито място, най-малко на разстояние равно на височината на най-близката постройка.

– Не заставайте под далекопроводи, електрически, трамвайни и тролейбусни мрежи.

– Окажете първа помощ, ако около вас има пострадали.

– Обозначете местата, на които има затрупани хора. Помогнете, ако това е възможно.

– Следете информациите, които ще се излъчват по средствата за масова информация и местните радиостанции. Изпълнявайте указанията на органите на ГДПБЗН – МВР, полицията и други компетентни органи.

– Спазвайте обществения ред.

ДЕЙСТВИЯ СЛЕД ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО

– Изчакайте излъчването на информация за затихване на земните трусове и отминалата опасност.

– Можете да влезете в жилището си само след основен оглед на сградата и проверка, направена от компетентните органи.

– Не претоварвайте телефонните линии с ненужни телефонни разговори, кратко съобщете на близките си, че сте живи и здрави.

– Спазвайте висока лична хигиена и не пийте вода от непроверени източници. След земетресение има опасност от възникване на епидемии.

– По време на бедствия нараства престъпността, бъдете внимателни, пазете имуществото си и сигнализирайте при констатиране на нередности.

ДЕЙСТВИЯ ПРИ СЕИЗМИЧНО СПОКОЕН ПЕРИОД

– Вкъщи трябва да имате, поставени на удобно място, фенерче, чанта за документи и особено ценни вещи, аптечка с необходимите ви лекарства, топли дрехи, резерв от храна и вода. Вземете „Раница за бедствия“.

– Закрепете здраво мебелите вкъщи и не поставяйте тежки, лесно падащи предмети на високи места.

– Съхранявайте пожароопасните вещества и отрови в плътно затворени съдове.

– Оставете свободен входа на жилището и не го задръствайте с предмети.

– Помислете и определете най-безопасното място в жилището си. Имайте предвид, че при земетресение най-опасни са балконите, външните стени, стълбищата и асансьорите.

– Подгответе семеен план за действие.

– Определете лице за връзка между членовете на семейството, което е извън вашия регион.