Само в 7DniSofia.bg

Гълъб Донев: Готови сме за втори сезон на политическия „Сървайвър“. Продължаваме да работим

гълъб донев румен радев

Точно преди 6 месеца Вие поехте отговорност за управлението на страната в труден момент. Прогнозите вещаеха силно негативни сценарии за икономиката и благосъстоянието на хората. Блокирали институции, рекордни цени на горивата, галопираща инфлация, липса на газ, на договори, на търгове, подивели цени, замразени инфраструктурни проекти, липса на закони по ПВУ, нула одобрени европейски програми за нула лева, блокаж на „Капитан Андреево“, застой в модернизацията на българската армия, рекорден миграционен натиск, война до нашите граници. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към служебните министри на церемония, на която постави основните приоритети на новия служебен кабинет.

„Приоритетите, които отправих към Вас, бяха насочени към този фокус, вкл. укрепване на сигурността, гарантиране на доставките, сваляне на цената на енергоносилите, засилване на европейската интеграцията. Въпреки ограничените инструменти на една изпълнителна власт без парламентарна подкрепа, Вие успяхте да спрете свободното падане на държавата, да проведете честни избори, да откриете възможности за страната. Примери в енергетиката – завършването на Интерконектора с Гърция, организираха се прозрачни реални търгове на втечнен природен газ, постигане на споразумение с Турция. Постигнахме диверсификация, която се отрази на цената. Снижихте цената на горивата до най-ниската в Европа. Служебното правителство успя там, където редовните не можеха или не искаха „Лукойл“ да плаща данъци у нас“, продължи той.

„България с всичко това се превърна от страна, през която се транзитира руски газ, в желан и търсен партньор и ценен генератор на идеи, с които ни есе поставяме в много по-добра позиция на Балканите. Не само гарантирахме собствената си сигурност, но и допринасяме а тази на партньорите ни. Бяха подготвени липсващите – почти всички – закони по ПВУ и реално стартира изпълнението на този план. Министрите обиколиха цялата страна за разясняване на възможностите пред българските фирми и предприятия. Държавата за първи път стъпи на „Капитан Андреево“, засили се контрола на границата и се намали нелегалната миграция“, каза още той.

Той изреди още овладяването на основните фактори, генериращи инфлацията. Но нека не се заблуждаваме с постигнатите резултати, защото цените на стоките от първа необходимост са инертни и продължават да растат, предава novini.bg.

„Българите обедняват, живеят трудно. Основните Ви приоритети за това са за гаранция на покупателната способност на гражданите и борба с обедняването, подкрепа на уязвимите, ограничаване на спекулата и монополите, подкрепа на родните производители, привличане на чуждестранни инвестиции. Основна задача е и подготовката на честни и прозрачни избори, което се усложнява с промените в Изборния закон. Сигурността също остава постоянен ангажимент на правителството, очаквам работата по проектите за модернизация да продължи да се развива със същите темпове. Очаквам по-добра охрана на границите, борба с престъпността и войната по пътищата, наркоразпространението“, допълни още Радев.

Той посочи като прироритет и зграждането на Детска болница да продължи, както и проектът за спешна медицинска помощ по въздух., подкрепата на лидерската роля на България чрез иновативни идеи и проекти, укрепващи сигурността, повишена свързаност, икономически обмен и взаимно доверие: „Това е ролята и мястото на България, които ни се полагат. Да не забравяме – носителят на бъдещият прогрес на нацията са децата на България, независимо кой е на власт. Наша ежедневна задача е именно физическото и духовно развитие на младите, възпитанието в национална любов и преданост.“

„Нека е ясно – тези приоритети трябва да работят най-вече за хората и българските граждани. Очаквам и други претенции към Вас, защото в своята дейност, вие доказахте, че имате характер и взимате отговорни решения за бъдещето. Липсата на решения днес значи упадък и застой в бъдещето. Очаквам решенията Ви да бъдат преди всичко в интерес на гражданите, да предлагат добра основа за следващото редовно правителство, което да заработи с летящ старт. Моят избор отново е върху Вас“, каза още той.

Той благодари на бившия служебен министър на културата проф. Велислав Минеков, който по думите на държавния гласа се е раздал докрай за справянето на проблемите в културата.

„Очаква ни изключително оспорвана предизборна кампания. Партиите отново не намериха смелост да поемат отговорност за управлението в трудни за страната времена, но най-вероятно участниците в тази кампания ще опитат да извлекат дивиденти на Ваш гръб, да Ви провокират, да оправдават с Вас собствените си провали и да си приписват Вашите успехи. Призовавам да не се намесвате в кампанията, но да отстоявате истината, достойнството си. На добър час!“, пожела той.

Служебният премиер Гълъб Донев се обърна към своите колеги: „Един президентски указ или обикновено мнозинство в Народното събрание не могат да те направят министър или министър-председател. Назначението на тази висока позиция в държавата зависи от избора на президента или политически сили, но министър се става след първото управленско решение, след първият сблъсък с интереси, различни от обществения интерес, след първата преодоляна криза, след първите преговори, в които не си отстъпил и на милиметър от интереса на България, след първата и осмислена грешка.“

„Бяхме стотното правителство на България до вчера, днес сме 101-то. Причината е една – 48-то НС, въпреки заявената амбиция и демонстрация за диалог, не успя да излъчи редовно правителство. Да си министър втори мандат има сериозно предимство – вече знаеш какво предстои и си готов за втория сезон на „политическия сървайвър“. Имаме опита на първия мандат, знаем какво следва, още повече че атаката срещу някои от нас дори не изчака предизвестения край на 48-то НС“, продължи той.

„Чух вчера какво очакват от нас някои вече бивши народни представители. Като първи министър имам правото и привилегията да кажа на гражданите какво да очакват от нас в следващите месеци. Ще продължим да вършим отговорно и прозрачно работата, за която сме избрани и назначени от президента. Наш приоритет ще бъде организацията на честни и демократични свободни избори, този път ЦИК може да разчита на съдействие и подкрепа от страна на правителството за справяне с трудностите, свързани с промените в Избирателния кодекс, гласувани от мнозинството в НС. Както и миналата година, така и сега няма да участваме в предизборната кампания – това не е нашата сцена. Ще спазваме конституцията и законите на страната и ще се ръководим от интересите на гражданите. Пожелавам успех, колеги, благодаря Ви, господин президент“, завърши министър-председателят.

В края на речта министрите се заклеха и се събраха за обща снимка.За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории