България ще се разтресе! Народът е на ръба. КНСБ и КТ „Подкрепа“ с готовност за стачни действия

пламен димитров

На съвместна конференция на президентите на КНСБ и КТ „Подкрепа“ бяха представени данните за социалното напрежение в страната и готовността за стачни действия, предава НОВА.

Пламен Димитров, президент на КНСБ заяви, че нагласата за протестни действия рязко се повишава. „Няма да се въздържаме и не можем да се въздържаме от такива действия“, това посочи той.

Димитров уточни, че служителите в градският транспорт в София, пощите, ВиК сектора искат увеличение на заплатите.

Други сектори заявяват готовност за протести и сред тях е средното образованието, допълни Димитров. „Няма перспектива да се изпълни увеличение на заплатите на учителите и непедагогическия персонал“, посочи той.

Димитров заяви, че координират общите действия между отделните браншове. Той уточни, че хората се вълнуват не от избори, а от това по какъв начин заплатите им ще бъдат увеличени.

Президентът на КНСБ каза, че основното заложено искане е следното: „15% увеличение на заплатите като миниум. Там където не е имало увеличение на заплатите през миналата година исканията за увеличение са по-високи. Например: пощите с 25%, градският транспорт в София с 30%. Това е миниумът, който засяга и частния сектор и бюджетните системи.“

Димитров посочи, че в първия ден на НС трябва да бъде внесен бюджета на служебния кабинет.

Минималната работна заплата трябва по-бързо да се приближава към решението на НС, смята той. По негови думи е необходимо МРЗ да бъде 850 лв. от първи юни. „От 1 януари да се предложи законовия текст, в който да бъде записано като минимум спрямо предходните 12 месеца на средната работна заплата“, допълни той.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории