Нинова нахока „добрите“ в последната си реч в 48-ия парламент: Замервахте се със скандали

корнелия нинова

Корнелия Нинова с реч от трибуната за последно в 48-то Народно събрание заседание, пише petel.bg

„Изпращаме 48-то Народно събрание, което не можа да изпълни най-важната си задача – ди излъчи редовно правителство. И да сложи край на политическата криза, да даде стабилност и перспектива за развитието на България, спокойствие и сигурност за българските граждани. За това има причини. Може би трябва сериозно да ги анализираме, да видим грешките, които допуснахме, за да не ги правим повече.

Защото в следващото 49-то най-голямото предизвикателство отново ще бъде да гарантираме парламентарната република, да излъчим редовно правителство и да дадем хоризонт за развитие на България и на българския народ.

Несъмнено войната в Украйна сложи отражение върху целия свят – върху България, и върху работата на институциите.

Сложи отражение в две посоки – чисто военно и социално-икономическо. Военното взе превес в 48-то НС.

Първото решение беше да се платят новата ескадрила Ф16, последваха оръжията, инвестиционните проекти в отбраната, гладомора в Украйна и т.н. Това военно предимство в работата беше облечено в клишета и в етикети.

Който е за оръжия, самолети, война, е евроатлантик, който е за мира, за неутралитета на България и ненамеса във войната е ретрограден евразиец.

Поставянето на разделителни линии и етикети е една от пречките да има разговор и решение за интересите на България. Етикетите бяха черно и бяло, забравяйки че най-висша европейска ценност е мира.

А най-висша наша отговорност е националният интерес.

Уважаеми български граждани, рано или късно войната в Украйна ще приключи с мирно споразумение.

Още на 22 октомври 22-ра година президентът Макрон заяви в Рим на конференцията за мир: Мирът в Украйна е възможен, когато всички седнат на една маса. А скоро преди месец заяви, че въпреки упреците, ще поддържа диалог и контакти с Русия. Двете големи сили гледат към мира.

Вторият проблем, който ни противопостави е липса на единно мнозинство, това доведе до всякакви коалиции, до ситуационни решения. Това е нестабилност. Липса на предвидимост. Това роди спекулации.

Оформя се разделителна линия – добрите срещу лошите, статуквото срещу промяната. Има можещи, знаещи, искащи да решават проблемите, и други, които използват ситуацията за лични цели и партийно облагодетелстване.

Това беше парламент, белязан от скандали. Вместо борба с корупцията, се замервахте със скандали кой е по-корумпиран“, завърши изказването лидерът на БСП Корнелия Нинова.