Христо Иванов взе Радев на мушка и заяви: „Демократична България“ беше най-цивилизованата!

христо иванов

Президентът Румен Радев се оказа в центъра на заключителната декларация на „Демократична България“.

„Управлява президентството. Ние имаме все повече белези на един необявен от конституцията странен квазипрезидентски режим на управление на страната. Това положение не е просто моментен куриоз, то говори за сериозно заболяване на нашата политическа система“, заяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов във финалната си реч преди разпускането на 48-о НС.

„Ние се намираме в момент, в който парламентарната република е суспендирана, поставена на трупчета. Защото се оказва, че българският парламент трайно не може да произведе не просто моментни мнозинства, а дори скрити мнозинства. Защото в този парламент имаше мнозинство, което нямаше особено желание да се покаже, да се легитимира, и затова ние се оказахме виновни, нали госпожо Атанасова?“, обърна си към ГЕРБ Иванов.

Според него българската парламентарна република е започнала да мутира в „един дремещ, резервен модел, наследен от епохата преди 1991 г., в който парламентът беше сезонно законодателно събрание, събираше се за кратки сесии, след това се разотиваше, а управляваше Държавния съвет.“.

Това, което после се превърна в президентство, каза Христо Иванов.

„Ние трябва да гарантираме върховенството на правото, за да можем да върнем парламентарната република в нейната функционалност. Това е най-кратката диагноза за дълбоките причини на тази криза, в която се намираме“, заяви още той.

ДБ влезе в това Народно събрание с няколко много ясни приоритета, посочи Иванов. И ги изброи: парламентарно управление, което да стъпи на реформи, свързани с върховенството на правото, Шенген, еврозоната и войната в Украйна.

„Ние не направихме необходимата решителна стъпка по отношение на съдебната реформа и това ще бъде проблем и по пътя ни към Шенген, и по реализацията на Плана за възстановяване. Оказа се, че ние сме готови да пожертваме и еврозоната като приоритет, в името на това състояние, в което върховенството на правото не важи за всички, може да бъде изключвано като лампа на нощна масичка“, заяви Иванов.

Той обясни, че е имало процедурни оправдания за това, но реалността е, че „когато се опиташ да се скриеш зад определени процедурни ходове и дори когато възложиш на „Възраждане“ да изиграе основната роля на рупор, това личи кой го прави“.

„Вие имахме мнозинства, защо не излъчихте управление и защо трябваше ние да бъдем посочени като виновни за неуспеха ви с втория мандат, а за третия мандат се видя, че на тази среща, за която стана дума, има мнозинство, което може да излъчи управление. Не пожелахме да го направите, за да може след това да обвините нас, че ние сме виновни“, изтъкна Христо Иванов

Според него заявките за позитивна кампания няма да се изпълнят. А всички кандидати на следващите избори трябва да си отговорят на въпроса какво трябва да се направи относно нуждата на страната от редовно управление.

„Демократична България“ беше най-цивилизованата, най-конструктивната политическа сила и ви благодаря за това. Благодаря ви за това, че можахме да се противопоставим на популизма. Благодаря ви, колеги, желая ви успех“, завърши Иванов, обръщайки се към собствената си парламентарна група.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории