Георг Георгиев: В 48-ото НС лицемерието на ДБ и ПП беше чудовищно. Върнаха ни в детската градина

георг георгиев

48-то Народно събрание/НС/ не успя да състави правителство и това предопредели общата оценка за неуспех на този парламент, как изпращаме този парламент Tribune.bg потърси позицията на депутата от ГЕРБ и бивш заместник-министър на външните работи Георг Георгиев.

Г-н Георгиев, каква е Вашата оценка за парламента, който до часове ще отиде в историята под своя номер 48-мо Народно събрание на Република България?

Факт е, че с едно малко 8 месечно изключение, политическите партии и в това Народно събрание не успяха да излъчат редовно правителство. Ако се вгледаме в работата на този парламент, обаче, ще установим, че се случиха и някои добри неща, които частично при усложнената вътрешно-политическа обстановка успяха да възстановят репутацията на държавата ни пред света.

Три пъти повече закони прие този парламент спрямо тези преди него?

Това НС беше много продуктивно, в т.ч. за разрешаването на същности конфликти, които бяха породени от последния редовен кабинет, като например, изпращането на военна и военно-техническа помощ за Украйна, отварянето на темата за Република Северна Македония/РСМ/ и това, че успяхме да дадем една нова динамика на отношенията във връзка с тяхната евроатлантическа интеграция. Предложението, което дойде от страна на Френското председателство на Съвета на Европа, а впоследствие и в заключенията на Съвета влязоха изискванията, които България поставяше и искахме да видим изпълнени от РСМ, за да кажем „да“ и те да продължат работата си за членство в ЕС. Най-важното, което трябва да кажем в тази връзка, е, че българите следва да бъдат вписани като живототворен народ в конституцията на РСМ, за да може тази държава да стартира преговорите. Сега това е особено важно в контекста на изострените ни взаимоотношения покрай случая с нашия съгражданин, който пострада в Охрид.

Съдебната реформа, обаче, не се случи и в този парламент, въпреки че бе издигната като приоритет от някои парламентарно представени партии?

Аз не мога да нарека това провал, защото все пак бяха направени стъпки, но лицемерието на колегите от ДБ и ПП беше чудовищно. Когато нещо е не просто твой приоритет, а е и крайъгълен камък на цялото ти политическо съществуване, тъй като твоето присъствие в политиката е осмислено от съдебната реформа, нямаш нито едно оправдание да не си в зала, когато се разглежда този въпрос. Гледам ги, ходят по студиата, „разтягат локуми“ и се опитват да намерят обяснение извън себе си за отсъствието си от пленарна зала вчера, когато пропадна опита да се гласува по-кратък срок за внасяне на промени между първо и второ четене. Нека да разсъждаваме логично, когато беше заключителната фаза на гласуването по НПК, Калина Константинова от ПП свика комисия за изслушване на една чуждестранна компания в почивката от 30 мин., което заседание впоследствие провали кворума в зала, защото повече от 50% от депутатите на ДБ и ПП отсъстваха. То е въпрос на визия, защото ако нещо ти е важно, ти ще стоиш в пленарна зала и с всички сили и средства ще го браниш, и ще търсиш начин то да се случи. Лидерът на ДБ Христо Иванов не беше в зала. Асен Василев и Кирил Петков – също не бяха. Какво да коментираме, след като лидерите на двете формации не са в зала. Аз си обяснявам защо и колегите от тези парламентарни групи не са били в зала, защото са видели, че лидерите им ги няма.

Другите два ключови въпроса са Шенген и еврозоната?!

По Шенген, това което успяхме да направим, бе последвано от управлението в МВР на Бойко Рашков. Ние 2011г. получихме оценката, че България е изпълнила критериите за присъединяване. Единственото, което оставаше, бяха политическите съображения на някои държави-членки като Нидерландия. Сега в момента се опасявам, че причините са и технически, защото състоянието на съоръжението по българската граница не е същото. Разрухата се предаде и на мотивацията на служителите, тези момчета и момичета, които работят в едни изключително трудни условия. Повече от година и половина никой не си мръдна пръста да ги обезопаси ресурсно с техника и средства, с инфраструктура. Те се борят с голи ръце, а напливът на мигранти е завишен. ЕК отпусна 160 млн. евро преди това за предпазното съоръжение, като беше закупена техника, камери, високопроходими автомобили. Беше инвестирано в хора. Спомнете си промените, които направи 43-то НС в Закона за въоръжените сили, с които се даде възможност армията да подпомага в случай на нужда Гранична полиция. Така че ние сме изпълнявали до 2021г. стриктно своите ангажименти за охрана на външната граница. След това нещата тръгнаха надолу и те намират своя логичен завършек в момента, в който ние се оказваме недостатъчно надеждни, за да гарантираме външната граница на ЕС. В пленарна зала депутатите от 48 НС приеха декларация за Шенген, която ПП не гласува.
А що се касае до еврозоната, също оставихме стабилна основа – България влезе в ERM ІІ/чакалнята на еврозоната/, в Банковия съюз. Тогава, когато трябваше да продължи работата, нещата се провалиха.

Инфлацията у нас се повиши и е двойна спрямо тази в еврозоната?

Да, но освен инфлацията много решения, които трябваше да бъдат взети във връзка с еврозоната, просто не се случиха. Асен Василев и онова мнозинство, което управляваше допреди няколко месеца, не искаше да положи усилия. Това, което направи този парламент, бе да потвърди ангажимента на България, да потвърди, че правителството трябва да продължи с усилията. Но великите демократи, които се правят на новите „Добри сили“ провалиха тези усилия, за съжаление.

Вашата прогноза за изборите 2 април?

Резултатът от изборите със сигурност зависи от избирателите, както и от способността на политическата класа да формулира смислени и полезни за обществото приоритети, които да знае, че може да изпълни. Защото този маниер, който се наложи тип „Аз, каквото мога да ти обещая, никой не може да ти го даде“, доминираше до момента в политическия живот или при поне 2/3 от неговите представители в момента. Така че, ако политиците успеят като личности, не само като някакви партийни аватари, да произведат смислен политически продукт, който при сформиране на 49-тия парламент да доведе до консенсус, до това да се обединим около общи цели и тяхното изпълнение, смятам, че прогнозата ще бъде за по-слънчево време. Но, ако продължи това личностно противопоставяне и не може да станем до разговор за правителство, ще означава, че сблъсъкът между личности не е преодолян. Все пак ГЕРБ зададе добър тон и чрез диалога, който се опита да наложи, когато взе първия мандат, а и когато се явихме на поканата за разговори от БСП при третия мандат, което показва, че е възможно в името на спасението да бъдем разумни. Няма да кажа добри, защото ще влезна в онзи изключително опростен политически и социален живот, който ПП се опитва да ни сервира и да ни дели на добри и на лоши. Това е толкова наивно и глуповато, но за съжаление, манталитетът на някои от т.н. политически лидери е на това ниво.

И не са го надраснали!

Говорихме, че са ни върнали в първи клас, очевидно се оказва, че вече сме в детската градина. Надявам се прогнозата за 2 април да е, ако не за синьо небе, поне да е за време, в което мъглата да се вдигне. Така по-добре ще виждаме хоризонта пред себе си.