Само в 7DniSofia.bg

Захариева призова политиците да свалят напрежението и заявеи: Трета година тласкаме страната към…

екатерина захариева

Поставянето на твърде много червени линии между партиите води до нови избори. Това заяви пред БНР Екатерина Захариева, която е депутат от ГЕРБ и бивш правосъден министър.

„Няма лошо да се говори и за БСП. Но с тях ще ни бъде изключително трудно, защото има огромни пропасти, които зеят между нас по отношение на външната политика“

Нека минат тези избори и дано всички да осъзнаят, че трета година тласкаме страната към нестабилност и политическа криза, посочи още тя.

„Отдалечаваме се от Шенген и еврозоната. Почти сигурна съм, че няма да влезем в еврозоната през 2024 година. Има и все по-надигащите се гласове за президентска република. Аз смятам, че няма нищо по-добро от парламентарна република“

Няма как да е много висока оценката за работата на този парламент, защото не успя да излъчи правителство, но имаше много законодателна дейност, оцени Захариева.

„Не малка част от законопроектите се приеха с голямо мнозинство. Не работеше лошо. Успя да приеме решения, които успяха да измият срама на България“

Тя коментира и предстоящата днес работа на правната парламентарна комисия и на НС, които ще се положат усилия за обединяване на проектите за промени в НПК и тези в Закона за съдебната власт.

Вчера правосъдният министър се обърна към депутатите в телевизионно интервю и ги призова да направят и невъзможното, за да приемат механизъм за главния прокурор.

„Не е невъзможно, но ще бъде странно обединяването на тези законопроекти. Зарков призовава, но внесе законопроект на 30 декември. Едва ли не е осъзнавал, че този парламент има малка вероятност за дълъг живот.

Не мога да разбера как за изпълнителната власт винаги има оправдания, а НС се очаква да приема едно към едно всичко, внесено от МС. Това не е целта на законодателния процес“.

Проблемите не са само в Прокуратурата, посочи още Захариева.

„Когато говорим за съдебна реформа, дебатът се изчерпва в обвинения кой я иска и кой не. Това пречи на истинския и смислен професионален дебат. Когато се чуват само обвинения и част от политическите партии го приемат като флагман-т.е. само те го искат и никой друг, ще стигаме до това положение“.

Екатерина Захариева призова политици, представители на съдебната власт, на Висшия адвокатски съвет и представители на гражданския сектор, които искат да се случи съдебната реформа, да свалят малко напрежението.

„Надявам се да започне професионален дебат в следващия парламент. Да не говорим само за пред камерите“.

Моето мнение е, че и двата механизма не са достатъчно ефективни, заяви още тя.

Захариева отговори утвърдително на въпроса дали иска да има контрол върху главния прокурор. Посочи и доказателства в тази насока.

„Във втория си кабинет ГЕРБ направи промени, които ограничиха правомощията на главния прокурор, като децентрализирането“.