ЖЕГА В НС! Цончо Ганев срина Божанков: Да осъзнае къде се намира, а не да стои отзад и да подсмърча

payimage-559870 (1)

Близо час – толкова Народното събрание задели от един от последните си дни в това да размества точки от дневния си ред.

Половин час след старта на заседанието, заредено с емоции изказване от трибуната направи бившият социалист и настоящ независим депутат Явор Божанков.

„Ще ви предложа да спре този театър!“, заяви той.

Според Божанков всички обяснявали, че искат първа точка съдебната реформа, а ГЕРБ я забавили толкова, че да падне парламентът и да няма време да мине.

„БСП гласуваха срещу нея в комисия, но днес всички искат да е първа точка! Време няма! Тя няма да мине и „рязко се увеличи“ подкрепата. Вчера тези хора провалиха кворума“, заяви Божанков, което предизвика бурни аплодисменти сред ПП и ДБ, които също масово не бяха в зала в момента на пропадане на кворума снощи.

Последваха искания за отговор на казаното от Божанков, но председателстващият в този момент Йордан Цонев реши да успокои страстите.

„Колеги, има ситуации, в които е по-добре да се въздържим, защото ще започнем да говорим неща, които не искаме да чуваме“, предупреди той.

Цончо Ганев от „Възраждане“ все пак реши да отговаря.

„Разбирам, че проявявате толерантност към лицето, изгонено позорно от БСП, но когато си изпуска нервите от трибуната, ругае тук и лъже, е хубаво да му се взима думата. Защото точно вчера новият му политически пристан ПП и ДБ, където ще акостира гордо със своето кръшно тяло, беше причина за спиране на заседанието. Именно новият му политически пристан, който цялото си политическо съществуване гради на съдебна реформа, вчера беше в друга зала, за да може да воайорства с една фирма, която в крайна сметка да им каже, че нямат никакво основание. Обявилите се за „демократи“ „ултра неолиберали“, новите троцкисти… Божанков е време да осъзнае къде се намира, а не да стои най-отзад и да подсмърча“, каза Ганев.

Това изказване предизвика Искрен Митев от „промяната“ да се затича към трибуната с вдигната ръка в защита на Божанков, а Йордан Цонев да го върне, защото има други изказвания преди него.

С няколко минутно забавяне, Митев все пак взе думата и дръпна реч на Йордан Цонев – депутат от 30 години, как преди 10 казал, че Бойко Борисов е „мутра“.

„Вие сте длъжен да уважавате хората в тази зала независимо дали ги харесвате. Така че ще ви помоля да показвате нужното уважение и да се държите на нужното ниво“, каза назидателно Митев.

Настимир Ананиев също се изяви от най-високата трибуна от държавата и поиска извинение от Цонев и за Искрен Митев. Зам.-председателят на парламента от ДПС обаче беше категоричен, че не вижда за какво.