Киро и Асен изчезнаха при гласуването на промените в Закона за съдебната власт (ВИДЕО)

кирил петков асен василев

По време на гласуването на Законопроекта за изменение и допълнение Закона за съдебната власт, ясно се вижда, че не всички от ПП го подкрепят. От Парламентарната група водена от Кирил Петков и Асен Василев за промените в ЗСВ гласуват съответно 46 и 49 човека от общо 53, предав Tribune.bg.

От видеото ясно се вижда, че Кирил Петков и Асен Василев, които бяха най-ревностните защитници за приеманите на тези Законопроекти отсъстват от пленарна зала. Двамата съпредседатели на ПП седят на първия ред, в конкретния случай на техните места бяха Настимир Ананиев и Венеция Ангова. Кирил Петков и Асен Василев дори не бяха седнали и на задните редове, което е видно и от камерите.

Припомняме, че чрез внесения проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт се цели укрепване на ролята на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС) за превенция и противодействие на корупцията в съдебната власт, което е в изпълнение и на заложената мярка „Укрепване ролята на Инспектората към Висшия съдебен съвет за превенция и противодействие на корупцията в съдебната власт (Q4/2022)“, Реформа 2: „Противодействие на корупцията“ в Националния план за възстановяване и устойчивост на България.

От „Продължаваме промяната” уж много настояваха за промените в Наказателно-процесуалния кодекс и в Закона за съдебната власт, свързани с механизма за разследване на главния прокурор, но, когато трябваше парламентарната им група да подкрепи Законопроекта, те ясно дават заден. На какво се дължи промяната отстрана на ПП едва ли ще стане ясно. Единственото, което се затвърждава обаче, е че често народните представители от промяната сменят мнението си.