Гърми нов скандал! Минеков нагази в дълбокото. Пратил е незаконно своя съветничка в Давос?!

велислав минеков

Нов скандал тресе Министерството на културата на проф. Велислав Минеков. След като служебният принципал на ведомството изпрати известния като тричащ кучета, русофил и „денацификатор“ Светослав Трайов на форума в Давос миналия месец, се оказва, че Минеков е нарушил закона и по отношение на държавните пари, пръснати за командировката на своя съветничка. За казуса алармира депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев, който се позовава на Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина.

„Определените за командироване лица от изпълнителната власт следва да бъдат органи на изпълнителната власт, съобразно чл. 19 от Закона за администрацията или служители на трудово или служебно правоотношение във ведомството“, цитира Гаджев.

Той обаче разкрива, че един от общо тримата в делегацията, водена от Минеков през януари в Швейцария – Светослав Трайков (съветник на Минеков и член на Борда на НДК – б.р.), Живка Хаския (член на комитета по културните въпроси към Съвета на ЕС и първи секретар по култура в постоянното ни представителство в Брюксел – б.р.), и Елена Николова (съветничка на Минеков), последната – Николова е изпратена в нарушение на закона.

„За нея няма данни да е назначавана на трудово правоотношение в политическия кабинет на министъра на културата. Има сключен договор от 4 август 2022 г. за предоставяне на услуги към него (граждански договор), но не е служител на МК, а изпълнител по ЗОП“, алармира Гаджев.

И добавя, че именно нейните и на Трайков разписани средства за командировката са двойно по-високи от приетите по наредбата. В същото време те разполагат и с 3 нощувки в Давос, докато Живка Хаския – едва с 2, предава lupa.bg.

Елена Николова бе главен секретар на ведомството в първия мандат на Минеков като служебен министър. В това й качество тя бе и член на Национален фонд „Култура“ заедно със скулптора до идването на четворната коалиция на Кирил Петков на власт. През февруари м.г. тогавашният министър на културата Атанас Атанасов поиска оставките на целия Управителен съвет и ги получи.

Впоследствие Николова отново се е озовала при Минеков, но вече като съветник по граждански договор.