Само в 7DniSofia.bg

Дясната ръка на Нинова: Изкривяването на Румен Радев започва от 2017-а. Ще го свалят, когато…

калоян методиев

Още с клетвата си като президент в първия мандат на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев е започнал да управлява заради системните назначавания на служебна изпълнителна власт с изкривена представа за властта. Това е мнението на политолога и сочен за дясна ръка на БСП шефката Корнелия Нинова Калоян Методиев, предава Лупа.бг.

В пореден магистрален анализ за действията на държавния глава той обяснява, че Радев де факто е започнал да чувства страната като негова лична собственост.

„Едно най-ярките проявления на този модел е да биеш с инструментите на президентската институция по политическите формации и да си правиш хоризонтални структури във всички партии и държавни институции. С определена порода хора.

Тук е важно да се направи едно уточнение. В денят, в който Радев се заклева като президент за първи път (януари 2017), прави и служебен кабинет. От този момент възприятието му за политиката и държавното устройство е непоправимо изкривено. Представителна и изпълнителна власт се сливат в представите му – държавата става лична собственост. Без да си работил за нещо го получаваш за едно нощ! Не си готов за него, не си падал и ставал, не си го заслужил, не го разбираш, защото цял живот си работил друго. Останалото го довършват характеровите особености.

Основна линия за раждането на модела е нападението над първите, големите, които виждаш като заплаха, да ги сриваш публично с някой етикет или мантра, и същевременно тайно да се съюзяваш с тях. Единственият начин да се разбере подобна логика е чрез исторически примери.

Когато БСП е на крачка от спечелване на предсрочните избори ( март 2017 г). Радев прави тайно служебен кабинет с ГЕРБ (с конкретни имена – декември 2016), за да осуети спечелаването им чрез подмолни действия и съюзи. Един човек го разкрил и го определя публично като „катил“ (Стефан Данаилов).

Когато вдигна юмрука пред президентството през лятото на 2020 започна подмолно да работи за ГЕРБ и направи координационен център на вътрешната опозиция на БСП в президентството (заедно с вицето си), за да може те да спечелят и той да е алтернативата (за това се и скарахме). Наивниците се бунтуваха по площадите.

ГЕРБ спечлиха изборите и започна бой по ГЕРБ (април 2021). Още преди това участва в структурирането на нови проекти (ИТН, „Мутри вън“, Изправи се БГ). Официално заяви преди изборите: подкрепете новите и парламентът е на улицата. Пак трябваше да се удари старата му болка – БСП. Нинова го направи президент – Нинова трябва да бъде унищожена!

Една историческа скоба: при всеки диктатор всички, на които е задължен с нещо от битието си преди да се самообожестви, които го познават като обикновен човек, трябва да бъдат унищожени. Всеки сносен историк ще ви даде примери за сравнение.

След като ИТН, вече като президентски съюзник, спечелиха така и не „успяха“ да съставят кабинет, защото им въобразиха, че ще взимат все повече гласове с всеки нов избор, ще им се прелива авторитет и подкрепата от поредния служебен кабинет. Отделен въпрос е тоталната им политическа некомпетентност, непригодност и деструктивност.

Паралелно с употребата на ИТН, Мутри вън и сие започна структурирането на „Продължаваме Промяната“. Президентската кохорта и вътрешна опозиция на БСП им направи структури, даде им хора за комисии, осигури ресурси, зали като „Пловдивския панаир“ например, и т.н. С един куршум два заека.

В момента, в който ПП спечелиха изборите (ноември 2021) вече бяха мишена само, че още не го знаеха. Възроди се старият съюз с ГЕРБ (януари-февруари 2022) и започна свалянето на избраното с кански мъки редовно правителство. Оформилата се група успя да го свали. Остатъците от ИТН свършиха мръсната работата и бяха вкупом прибрани в поредния служебен кабинет, заедно с вътрешната опозиция на БСП, която още не си е изпълнила задачата.

Дойде се до прословутото – „Извинявам се за тази шарлатания“ (декември 2022). Същото като с юмрука по-горе. В момента, в който го изрече ги отслаби, разграничи се от тях и започна да ги връща при себе си и да ги подкрепя. Седмици по-късно стояха заедно в президентството повече близо два часа при връчване на мандата. Безпрецедентно дълго в новата ни история време. И то на хора, които си обругал и обидил пред дни. Султанът е наритал котетата си и пак ги дърпа да ги гали…. Ужасен ориенталски сюжет.

Една скоба: ДПС ту са питани коя им родината майка, ту са гарант за етническия мир на прехода. ДБ ту са завършили руски академии, ту са приятели за съдебна реформа. Биеш – галиш, биеш-галиш, докато всички се объркат, границите се размият и всички се овъртолят в едно кално блато.

Новата мишена са отново ГЕРБ (ако не е поредният театър), защото са първи по социологически проучвания. ПП се прибраха в орбита и млъкнаха рязко за безобразията на служебния кабинет. Отново са в скрит съюз. До след изборите.

Логиката е проста: тотално разделение! Първият трябва да бъде бит. Другите да се подчиняват. Редовните правителства да се свалят. Системата да се разбива. Всички да се калят и етикетират. И винаги да има един в бяло, който да е отгоре. Това е есенцията на модела – жажда за власт, алчност, разрушителност, разграждане на държавността, използване на държавните институции като бухалка към несъгласните, злоупотреба с власт, овладяване на икономическите структури.

Затова отиваме за пети път на избори. Европейски рекорд. И ще изринат земята да има и шести. А ако след новите избори се състави някакво редовно правителство съм убеден, че кръгът „Радев, Йотова и оредяващата им кохорта“, ще започнат да го свалят само месец-две след като бъде съставено, независимо дали ще им оставят министри и места, които да си контролират.

Това е разрушителен модел, който се развива и трупа ресурси с всеки нов служебен кабинет. Овладява, в нарушение на основния закон, все по-дълбоко и грубо държавните институции. Моделът „Радев“ обяви открита война на гражданското общество, партийната система и конституционния ред в държавата.

Негови съюзници са апатията и опростачването, некадърността и хаоса. Негови врагове са гражданската активност, редът, меритокрацията, държавността, стабилността, партийната система, парламентаризмът, интелектуалците и свободната икономика. Политическата война в е ход. И всеки трябва да избере от коя страна е“, менторства Калоян Методиев.