Катафалката е по-бърза от линейката, дойде за 5 минути: Жена почина в чакане на Спешна помощ

пострадала

Жена от Видин почина, след като не дочака идването на лекари. Тя излизала от работа, когато ѝ станало лошо и паднала на земята. Колегите ѝ веднага се обадили на телефон 112. Според близките ѝ спешният екип е пристигнал след 35 минути, но вече е било късно.

Всичко започва преди няколко дни, когато 69-годишната жената си тръгва от работа в шивашко предприятие, но колабира пред погледите на колежките си. Внучката на починалата жена – Дияна, става свидетел на трагедията, предава Bulgaria ON AIR.

„В 17:05 минути ми се обадиха, че на баба ми ѝ е станало лошо, да отида бързо, били извикали Бърза помощ“, сподели Дияна Маринова.

Тя пристигала на място, но не и линейката.

„В 17:16 звъннах трети път и искам да подчертая, че баба ми беше жива. Всичките ѝ колежи бяха при нея, оказаха ѝ първа помощ. В 17:20 се обадих за четвърти път. Тя така и не дойде, дойде в 17:35, за да констатират, че баба ми вече е починала“, допълни Дияна.

Близките на жената са категорични, че е можело да бъде спасена, ако спешните медици бяха дошли навреме.

„Катафалката дойде за 5 минути, по-бързо от линейката. На нея ѝ трябваха 35 минути във Видин, който се обикаля целият за 15 минути“, категорична бе дъщерята на починалата – Анелия Георгиева.

„Имам смъртен акт, че е починала на 19.01.2023 година в 17:35 ч. Нямам причина за смъртта. Не знаем от какво е починала тя“, поясни Маринова.

От Центъра за спешна медицинска помощ във Видин признават, че е имало забавяне, но не с 35 минути. Причината била проблем със системата за спешни повиквания на 112.

„Заради технически причини в този момент са рестартирали системата. И не са успели да видят, че има мисия. След няколко минути, не мога точно да кажа колко, от Монтана са видели, че от наша страна няма реакция и са звъннали тук по телефона, и реанимационният екип е тръгнал веднага“, коментира директорът на ЦСМП – Видин – д-р Станислав Поломски.