Корнелия Нинова изрева: Между БСП и президентската двойка Радев-Йотова има дълбок разлом

корнелия нинова

„Между БСП и президентската двойка Радев-Йотова има дълбок разлом“. Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред бТВ.

„Днес чух Йотова да казва, че имали проблеми с ръководството на БСП, но не със социалистите. Напротив, вече има дълбок разлом между президентската институция и българските социалисти заради политиките, които коренно противоречат на това, за което сме се клели и работили за мир и социална политика. Сега 3 млрд. лева се дават за нови самолети и се замразяват доходите на хората в тази тежка криза. Има нежелание да се внесе бюджет, да се вдигне минималната заплата“, обясни председателят на БСП.

„Третият мандат, който президентът ни връчи, е опит да си върне подкрепата и симпатията на българските социалисти, които предаде. Политиките, които провежда служебният кабинет, много се различават от това, което те изповядват. Имам предвид новите осем F-16 и това, че не пожела да наложи вето на решението за изпращане на оръжие за Украйна и ние го изпратихме в Конституционния съд. Масови са уволненията на социалисти в цялата страна. Такава чистка не е имало“, допълни Нинова.

Тя е категорична, че пред партията не стои на дневен ред дали да се вдигне забраната за коалиция с ГЕРБ. Относно лидерската среща, която се състоя в петък и на която присъстваха лидерите на ГЕРБ, ДПС и „Български възход“ – Бойко Борисов, Мустафа Карадайъ и Стефан Янев, Корнелия Нинова каза, че са се обединили около това, „че трябва да работим за това да спасим парламентарната република“.

„Да преместим центъра на властта там, където му е мястото – в парламента, а не в президентската институция. Това беше ключовото и като се замислите там стояхме хора, които представляват 139 депутати – мнозинство, узряло, че трябва да се борим за парламентаризма“, каза Нинова.

„Министърът на икономиката в служебния кабинет Никола Стоянов казва, че тази статия е признание за извършено престъпление. Това, което той казва, е изключително глупаво. Този човек заяви, че правителството на Германия, на Полша, на Румъния, на Чехия, държавния департамент на Съединените американски щати участват в тайна престъпна схема. По думите му купувачи на българско оръжие са правителство на половината европейски държави, половината азиатски, африкански и така нататък. Какво казва министърът на икономиката? Имало е таен план, половин Европа и САЩ, и Кирил Петков, и Асен Василев са участвали в този план за износ на оръжие. Още веднъж казвам България изнася оръжие в над 60 държави, откакто има военна индустрия у нас“, коментира още в 120 минути Корнелия Нинова.

„Искам да питам служебният министър на икономиката продължил ли е износа за Полша, Унгария, САЩ? Ако е направил това, чувства ли се престъпник?“, добави тя.

„Нека някой да изкара един документ, в който има подписи за износ на оръжие за Украйна! Омръзна ни от тази манипулация“, сподели лидерът на БСП.

„ГЕРБ, ДБ и ПП се избиха кой е по-верен на външните фактори. Бойко Борисов казва, че той уредил оръжието за Украйна. ДБ, за да не паднат в очите на тези, които ги пазят, казват, че внасят в парламента да се гласува, че гладоморът в Украйна е гоноцид. За да не изпаднат от тази „кошница“ пък ПП чрез „Ди Велт“ казват, че те спасили Украйна“. Кой вярва в това при тази колосална война и изливане на милиарди от цял свят? Ние с нашите боеприпаси от ВМЗ – Сопот сме ги спасили – това е абсурд“, каза още тя.