Радев попиля РСМ заради пребития Християн! Снимка от болничната му стая вбеси цяла България

румен радев

Държавният глава Румен Радев остро осъжда системните нарушения на правата на българите в Република Северна Македония и насаждането на омраза към тях, резултат на която е нападението срещу българина Християн Пендиков в Охрид. Това се казва в позиция, разпространена от президентството.

Българският държавен глава счита, че заявените амбиции за членство на Република Северна Македония (РСМ) в Европейския съюз (ЕС) и поетите ангажименти за реформи и утвърждаване на демократичните норми в страната, се разминават с реалността, в която живеят македонските българи в югозападната ни съседка.

България има готовност да организира въздушната евакуация на Християн Пендиков и да осигури неговото лечение.

От Президентството уточняват, че Радев отново ще постави на вниманието на държавните и правителствени ръководители в Европейския съюз, както и на европейските институции и Съвета на Европа, въпроса за спазването на правата на българите в Република Северна Македония.

„Системното нарушаване на техните права беше в основата на позицията на България, европейската интеграция на Република Северна Македония да се гради на истински напредък в изкореняването на езика на омразата към България и българите и на спазването на правата на македонските българи“, се казва още в позицията на Радев.

Междувременно се появи снимка на зверски пребития Християн Пендиков от болничното легло, предава БЛИЦ.